En mycket vilsen reseblogg

Make my head explode - 68 dagar kvar

Publicerad 2012-11-30 14:45:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

"If you're getting this panicky before you've even arrived, China's going to make your head explode, even if you are only at BLCU."
 
Det här med att åka till Kina, bemöta kineser och handskas med den kinesiska byrokratin. Det är minsann inte en dans på rosor. Det är papper hit och papper dit, långa väntetider och en svindlande hög språkbarriär. Universitetet som vi har kommit in på är en av de bästa skolorna i avseendet att handskas med och lära ut kinesiska till laowais (=utlänningar), men ändå så har vi, utan att ens ha börjat studera, stött på flertalet komplikationer. 
 
Vi har nämnt tidigare att vi gjorde misstaget att gå via en agent istället för att kontakta en annan förmedling direkt. Det finns flera fördelar med att gå via en agent. Tanken är att de skall sköta det mesta av pappersarbetet och minimera språkliga missförstånd i samband med ansökningen. Vad man måste tänka på är att det oftast är väldigt mycket dyrare att gå via en agent. Sidan,  www.blcu-china.org, som vi hamnade på innehöll inga upplysningar om att det faktiskt rörde sig om en agent och inte var en utav skolans informationssidor så vi fattade aldrig att vi gjorde ansökan via agenten. När vi till slut insåg att det faktiskt rörde sig om en agent och vi skulle betala lite mer än det dubbla priset för terminsavgfiten mailade vi agenten och sa till honom att vi ville gå via en annan förmedling istället där vi inte skulle behöva betala det dubbla. Agenten mailade tillbaka och sa att vi skulle få depositionen tillbaka. Det är det sista via har hört från honom. Sedan dess har vi skickat dryga 10 mail och bett honom höra av sig, men utan resultat. Nu handlar det inte längre om summan som har blivit lovade utan det har blivit en principsak. Han kan inte lova någonting och därefter tro att han kan komma ur situationen genom att strunta i att svara. 
 
Agenturen, www.cucas.edu.cn, som vi tillslut använde oss av är den mest anlitade agenturen för kinesiska universitet. Vi har aldrig haft något problem med dem och de sätter verkligen studenten först. Är det någon som funderar på att åka till Kina som läser denna text kan vi alltså verkligen rekommendera CUCAS. De är superbra. Funderar ni på att gå via en annan organisation så är det väldigt viktigt att göra en ordentlig genomsökning av allt material som finns där ute så att ni inte råkar ut för en likadan situation som vi hamnade i. 
 
Vi kommer fortsätta höra av oss till den där första agenten. Nu är det krig! Vi kommer inte ge oss... även om vi måste leta upp huset där hans mamma bor och knacka till dess att han svarar. Nåja, fortsättning följer....
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela