En mycket vilsen reseblogg

Ingen fest som ett kazakparty

Publicerad 2013-08-31 11:28:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 7e augusti
 
En dålig telefonlinje hade meddelat domen. Den knackliga engelskan i andra änden meddelade att vanen äntligen var lagad, åtminstone tillräckligt mycket för att åka vidare, men att klockan var mycket och att vi inte skulle kunna åka vidare förrän någon gång imorgon. Vi hade anlänt till geercampet redan klockan sex efter en lång väntan i vanen vid den mongoliska sidan av gränsen i chaufförens jakt på nya passagerare. Det var egentligen bara tänkt som en kort påfyllning av nudlar, mjölkte och sedvanlig mongolisk uppdukning med tio sorters småkakor, friterade brödbitar och egenproducerad gömma-i-fickan-äcklig stenhård getost, men när det var dags att köra iväg igen startade inte bilen som planerat. I takt med att mörkret föll dunkade våra hjärtan snabbare. Hur i hela världen skulle vi ta oss därifrån? Vi var strandade mitt ute i ingenting, med många mil till närmaste stad och utan några som helst möjligheter att kunna kommunicera det vi ville till de omkring oss. Det fanns bara en sak att göra. Gilla läget och sätta hela vår tilltro till att allting skulle lösa sig på något sätt. Det gör det alltid. Det skulle göra det den hör gången också.
 
Totalt var det en samling av fyra geerer och ett kazakstanskt vinterhus i lera. Runtomkring samlingen var det enda man kunde se den oändliga stäppen och bergen som långt borta letade sig upp längs med horisonten. Geerernas insida var klädda i vackra broderade röda och blåa längder. Vi hamnade på en madrass som täckte mer än halva geeren som vi befann oss i. Det dukades upp med ny mat. Mer mjölkte, nudelrätter och flera fat med benbitar. Vad som sedan följde kan jag nog fortfarande inte riktigt formulera, ens för mig själv. Aldrig har jag sett någonting liknande i hela mitt liv. Köttslamsor slets av med tänderna. Någon filade vant ned naglarna med en stor köttyxa. Någon petade sina tänder med tänder med nyutkarvade benflisor. Någon startade ett spel med en tärning som de just karvat av en benknota. Det var som att alla fördomar jag någonsin haft om mongoler gick i uppfyllelse samtidigt. Det var för bra för att vara sant. 
 
Efter maten dukades det upp i litervis med öl och vodka som köpts in i vår ära. Det skålades och när vårt sällskap inte tyckte att vi drack tillräckligt snabbt tvingades vi dricka både en och två skålar för att komma ikapp. Den som var mest hetsig med att vi skulle dricka var en kvinna i 50 års åldern. Ganska snabbt tvingade hon oss också att kalla henne mammaskaya. Innan kvällen var slut skulle vi hinna få både en mammaskaya och en tandlös pappaskaya. Det stämdes upp till sång. Myndigt och stämningsfullt på ett sätt som bara mongoler och kazaker kan. Sedan var det vår tur att sjunga. De ville höra vår nationalsång och vi klämde i och hamnade av misstag i ett virrvarr av fjällfeta kor som dricker för mycket cocacola och i tappra försök i att hålla god min. Plötsligt, vid ett toalettbesök i en grop bakom en tegelsamling, upptäckte vi att det hade blivit natt. Hela himlen kokade. Överallt gnistrade stjärnor och nyansskillnader i grönt, rött och guld. Det var det absolut vackraste jag någonsin sett i hela mitt liv.
 
Mammaskaya hade en fruktansvärd baksmälla morgonen därpå. Efter sedvanliga mängder av mjölkte dukades det därför upp med, enligt henne, världens bästa medicin för hennes bankande huvud. Mer vodka och mer öl. Vi försökte in i det sista förklara att öl och vodka var det absolut sista vi var sugna på klockan tio på morgonen, men fick vad som på kazak nog betydde, reda på att vi inte hade mycket till val och sedan satte hela cirkusen alltså igång igen. 
 
Det stämdes upp till ny sång och dans. Vi blev återigen ombedd att sjunga och med gårdagens så fatala text-misslyckande med "du gamla du fria" sjöng vi "17 år" av Veronica Maggio några gånger istället. Mitt upp i allt detta kom ett par hashrökande dammiga ryttare förbi geeren. Medan det dukades upp både mjölkte och köttbenen till gästerna kom någon på att det vore kul om de två svenskorna provade att rida lite. Stackars, stackars ovetande hästar. De, likt oss, hade inte en blekaste aning om vad som komma skulle.
 
Strax efter halv tre kom vanen tillbaka från gränsen med fyra nya passagerare som också skulle med upp till Olgii. Våra värdar försökte engagerat övertala oss att stanna i några dagar till, strunta i våra Olgiiplaner och istället följa med sönerna som var lastbilschaufförer och se hela Mongoliet, Ryssland och Kazaktstan från lastbilarnas fönster. Det var mycket i den tanken som lockade, men då vi var tvungna att vara tillbaka i Kina redan två och en halv, max tre veckor senare avböjde vi erbjudandet och tvingades därefter dricka upp det sista av vodkan. Mammaskaya sa att vi nu, åtminstone, skulle kunna sova gott under resan. 
 
Tre toapauser därefter, samtidigt som vanen skumpade iväg över slätten vinkade vi farväl åt mammaskaya, pappaskaya och alla våra nya vänner. 24 timmar senare var vi äntligen på väg igen. Nu har vi sett allt, tänkte vi. Konstigare än såhär kan väl knappast det här landet bli, tänkte vi igen. Återigen visste vi alltså inte hur fel vi hade. 
 

En första etapp

Publicerad 2013-08-25 16:45:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag ur anteckningar den 7e augusti
 
Allting hade gått perfekt enligt planen vi gjort upp. Enligt utsatt schema hade planet landat i Urumqi med flyg från Kashgar under förmiddagen. Planet hade inte ens varit försenat med mer än femton minuter. Köpt två ryggsäckar i normalstorlek, en röd och en blå. Inhandlat diverse matartiklar och laddat upp batterierna till de elektroniska maskiner som vi skulle ha med oss på resan. Vi hade till och med löst ett skolbestyr som vi haft lite vånda över hur vi skulle lösa. Med andra ord kan man säga att vi kände oss mer än redo när vi satt på en restaurang och sörplade i oss en sista skål med nudlar innan vår buss mot Qinghe skulle avgå. Inte kunde vi då ana att alla förberedelser i världen inte kunde ha förberett oss på vad som komma skulle.
 
Den tidigare omnämnda bussen stannade vid två stationer och passagerarnas bagage sorterades in därefter. Av en händelse visade det sig att ovanligt många av de resenärer som skulle av vid vårt stopp bar bagage. Således var det inte heller konstigt att stämningen kring de trånga bagageutrymmen på vår sida blev hätsk. Aldrig tidigare har man kunnat skåda så många kineser och två utlänningar fightas så intensivt om samma utrymme. Det var inte förrän en skallig kines i 45 års åldern fräckt yttrat en kommentar om att vi med två så stora väskor nog borde klarat oss på en för två personer och vi efter en iskall tystnad själva knuffade in den sista väskan, som bussen kunde fara iväg. Sommarnatten var mörk och bitande. Vi hade fått stiga av i en tom gatukorsning strax innan klockan fyra på morgonen och därefter försökt leta upp ett hotell som tog emot utlänningar. Hela sex hotell betades av innan vi bittert konstaterade att vi inte skulle få mer sömn den natten. Ett tag funderade vi på att sova några timmar i en soffa i en övergiven hotellreception, men tanken övergavs lika snabbt som den stora råttan sprang, rakt framför våra fötter. Samtidigt som solens första strålar krängde sig upp över horisonten hittade vi en restaurang och satte oss för att äta frukost.
 
Aldrig hade jag trott att det skulle bli militären som blev vår räddning, men så föll det faktiskt sig. Nästan förvånat hittade vi dessutom en van som kunde ta oss upp till Takeshiken, orten närmast gränsområdet. Fram till just det ögonblicket hade vi nämligen inte varit 100 % säkra på att man faktiskt kunde ta sig upp den här vägen fortfarande och dessutom inte säkra på om platsen existerade överhuvudtaget. Det fanns bara ett sätt att ta reda på det. Nu kunde vi bara vänta.
 
"Vi kan för fan inte vända här" var allt som snurrade i mitt huvud när den enda banken på orten meddelade att de varken tog emot något av våra bankomatkort och inte heller växlade pengar. Den närmsta staden som gjorde det var Urumqi som vi lämnat många timmar tidigare. De stackars tjänstemännen tvingades ringa runt och kolla med varje stad i närheten. Vi var 15 minuter från gränsen och så nära på att inte kunna fortsätta vår resa. Vi fick låna en dator i en hotellreception för att leta efter information om vi kunde ta ut pengar i Mongoliet eller inte. Det skulle gå. Det var tvunget till att gå. Med vad vi trodde var tillräckligt mycket pengar för att ta oss upp de 800 milen till Olgii, som vi med hjälp av en poliskonstapel fulväxlat i en mataffär begav vi oss således till gränsområdet. En timma efter det att gränsen öppnat igen och gränskontrollen gått igenom allt från underklädespåsen till varje fil på datorn lämnade vi helt plötsligt kinesisk mark. Upprepandes "Olgii, Olgii, Olgii, Olgii" hittade vi till slut Aidos och vanen där vi lämnade er sist, utan minsta aning om vad som komma skulle.
 

Slutstationen

Publicerad 2013-08-24 06:33:00 i Allmänt, Sofia,

Om några timmar lämnar vi Urumqi och tar oss till vår sista destination, Kunming i Yunnan provinsen, där vi ska tillbringa de kommande sex månaderna eller om den agenten vi ansökte till skolan med får bestämma, det kommande året. Vi får se hur det blir med den saken. ;)

Det har varit en fantastisk upplevelse att få se alla olika platser och delar av Kina och samtidigt få träffa alla underbara människor! Jag tänker tillbaka på ögonblicket alldeles innan vi ska åka. Jag kommer in i Erikas rum i Beijing och hon sitter med ryggsäcken på ryggen för första gången. Hon ser på mig med blanka ögon och försöker ta sig upp men dunsar snabbt tillbaka ner i sängen igen och säger ”Jag kommer inte klara detta! Det är för tungt!” Vad vi skrattar åt det nu, två månader senare, när vi både har tagit av och på våra ryggsäckar minst 1000 gånger. De lika tunga (om inte tyngre) väskorna lyfts nu av och på lika lätt som en fotbollsspelare sparkar till en straff i en match eller en pianists händer flyger över pianot under ett inövat stycke.

Jag har undrat så många gånger varför vi tog med oss så mycket saker och varför vi för guds skull inte provpackade först. När vi når Kunming kommer det inte bli nostalgiskt att ta av sig ryggsäcken som har varit mitt liv och hem under de senaste månaderna en sista gång. Det ska bara bli skönt, så himla skönt att bli av med den.  När jag ser på väskan i garderoben ska jag le. Le åt att jag inte behöver bära den igen på en väldigt lång tid och le åt alla underbara saker vi fick uppleva.  Ja, för vilken resa det blev tillslut, trots allt kaos, sommaren 2013.

- We are all stories, in the end. Just make it a good one.

 

Steg 1

Publicerad 2013-08-23 12:53:00 i Allmänt, Erika,

Vår väg till Mongoliet började redan i Beijing. Mystiken med det stora obekanta landet i norr, som ligger så nära men ändå så långt bort, kallade på oss. Jag vet egentligen inte var det var som kallade, men vi var helt enkelt tvungna att ta oss dit. Sagt och gjort. Någon av oss spenderade dagar framför datorn och letade efter information. Till slut hittade vi en guide som sa att han hade en chaufför som skulle kunna ta oss ut i vildmarken, långt upp i nordväst. Vi begav oss till mongoliska ambassaden för att ansöka om visum. 
 
I Beijing håller de flesta ambassaderna hus i det exklusiva ambassaddistriktet runt Sanlitun. Vi hade varit där en gång tidigare på nationaldagsfirande på svenska ambassaden, men hade ingen som helst uppfattning om var den mongolska ambassaden skulle ligga. Enligt huvudväxeln skulle den gå att hitta bara några meter från den amerikanska ambassaden. Till slut, efter att ha provat vår lycka vid två av de fyra amerikanska ambassaderna i Beijing, hittade vi rätt. 
 
Vi hade förberett oss väl och både skrivit ut och fyllt i två olika exemplar av visumansökningar som vi hittat på internet. Senare visade det sig att båda ansökningarna var felaktiga och vi fick fylla i ytterligare en ansökning på fyra sidor. Fyra dagar senare kom vi tillbaka. Kontoret har av någon outgrundlig anledning bara öppet mellan 16-17 vissa eftermiddagar i veckan och då vi inte hade någon önskan om att ta oss tillbaka till ambassaden, mitt i tentaplugget, var vi måna om att komma dit i tid. Vi hamnade långt fram i kön. Där slutade vårt flyt. "Var är er betalning?" undrade en barsk röst i luckan. Tydligen så är det väldigt ovanligt att man gör som i Sverige och gör en direkt betalning till ambassaden. Istället skall man göra en insättning till ambassadens konto och vid uthämtningen visa upp ett kvitto på att transaktionen är genomförd. Vi börjar gå mot banken, 10 minuters gångväg bort, fortfarande ganska lugna. Det är inte förrän vi tjugo minuter över fyra träder in på banken och ser att den är så full att det knappt finns plats att sitta som stressen börjar fylla upp varenda nerv i hela min kropp. Hur i helvete skall vi hinna både göra betalning och dessutom ta oss tillbaka till ambassaden innan klockan blir fem. 
 
Kvart i fem kunde jag bara inte hålla mig längre. Jag sprang upp i luckan och skrek att vi helt enkelt bara måste få hjälp. Kineserna tjurade och sa att vi måste vänta på vår tur men efter några minuters tjatande så får både vi och ett franskt par som också anlänt till banken hjälp. Det tar tid och mitt hjärta slår i samma takt som visaren slår ett nytt slag. Nu hänger allt på sekunderna. Fem minuter i fem var kassörskan äntligen klar. Jag, som aldrig varit någonting av en löpare, håller våra väskor och shoppingkassar och Sofia, som alltid varit något av en löpare, rusar iväg mot ambassaden. En parkeringsplats, över en stor väg, genom en korsning och en hel allé senare ser jag henne långt borta. Hon gör tummen upp. Hon hade hunnit precis ögonblicket innan det att luckans gardin hade dragits ned. Kusten var klar och med nya visumstämplar vandrade vi hem genom staden. Äntligen var vi på väg. 
 

Genghis Khans land

Publicerad 2013-08-23 07:19:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 7e augusti.
 
Det mongoliska landskapet flyger förbi mig. Ett ingenmansland. Allt som syns är vägen, slätten och bergen som klättrar mot siluetten. Örnar följer oss som delfiner hoppar i vattnet. Genghis Khans mäktiga land. Vägen hit, i minivanen med 4 tjocka kazakstanska kvinnor, ett nygift par i 18 års åldern, två bröder i 40 års åldern, två äldre herrar och vår chaufför 25 åriga Aidos, har redan börjat och fortsatt kaosartat. Vi är fullt inställda på ännu mer. Det här landet är så annorlunda allting jag har sett förut. Allting känns obekant och oförståeligt. Från den sekund vi lämnade den kinesiska gränsen har vi inte mött en människa som pratar varken engelska eller mandarin. Våra medpassagerare försöker envist prata ryska med oss trots att vi på alla sätt försökt förklara att vi inte kommer från Ryssland och definitivt inte kan ett endaste ord på ryska. Jag vet att det här bara är början. Början på någonting stort. 
 

Tusen och en natt

Publicerad 2013-08-22 18:44:00 i Allmänt, Erika,

 Utdrag från anteckningar den 4e augusti
 
Dammet hänger som ett töcken över hela staden. Jag dricker klunkar för att försöka få ned det som har fastnat i halsen, men det försvinner liksom aldrig riktigt, hur mycket jag än dricker. En tung doft av nybakat Naan-bröd, honung, söta frukter och tusentals kryddor väntar i varje gatuhörn. Den erbjuder ett lugn i allt det hektiska som omger hela vår värld. Arkitekturen är helt olik allt jag sett i Kina tidigare. Låga lerhus mixat med moskéer och långa rader med marknadstält. Det känns som att vi har kommit in i en scen ur tusen och en natt. Människor skriker över stånden med dadlar, nötter, persiska mattor och torkat kött. Kossorna och getterna som helt fritt promenerar fram med gatorna bräker i takt till stadens puls. Nyfikna blickar iakttar oss under nerdragna hattar och slöjor medan de passerar förbi på en tucktuck. Jag förundras över hur många militärer det är som rör sig i vår omgivning. Vi har kommit till Kashgar, på gränsen till så långt nord väst man kan komma i Kina. Regionen kantras av svåra motsättningar mellan de olika minoritetsgrupperna som lever i området. Officiellt är de 47 till antalet med Han och Hui som de största minoriteterna. Under ytan finns en spänning som inte riktigt går att ta på. Den bara finns där. Vibrerar och rör till. Det här på riktigt. Flera gånger ser vi slagsmål bryta ut mitt på gatan mellan människor från olika minoriteter. Värdsliga ting som slutar i att sjalar rivs, hår dras och knytnävar ges. Jag får känslan av att om de hade kunnat hade de undvikit både att titta och umgås med varandra. Var och en för sig själv, trots att de är innevånare i samma stad. Det här är någonting helt nytt. Jag vet inte om jag gillar det.
 

På liv eller död

Publicerad 2013-08-22 07:20:00 i Allmänt, Sofia,

Utdrag från anteckningar den 4 augusti.

Bilen kör i en hög hastighet runt hörn och håligheter i marken. Mitt huvud som för någon sekund var trött och simmigt är nu på helspänn. Jag vet inte om det är för att chauffören kör ännu snabbare längs den snava vägen eller om de är vraken jag ser utanför bilfönstret. Vi är uppe i åtta nu. Åtta vrak som ligger längs vägen. Några bilar ligger svarta och ihopsmälta av den brand som skapades vid kraschen och vissa ligger på en matta täckt av bildelar, men alla har blivit totalmosade. Jag vet inte vad som gör mig så fascinerad. Vad hände med dem? Hur kraschade dem? Dog de direkt? Hann de ut? Jag hinner inte besvara någon av dem innan jag ser ett till, och sedan ytterligare ett. Antagligen har vi missat ett par då stupet varnar bara några decimeter från vägkanten, ner mot en säker död.

Bilen stannar till och vi pustar ut. Vi har precis överlevt den antagligen farligaste och dödligaste vägen i Kina. Chauffören har kört fort och vi har flera gånger bett honom att sakta ned. Vi har dessutom satt på oss bälten. Någonting som inte hör till normen här i Kina. Benen skakar nästan när vi går ur bilen. Men som man brukar säga om graviditeter glömde vi pärsen så fort vi såg vad vi hade kommit fram till. Det var som ett vykort. Karakol lake, en sjö där bergen är täckta av snö och vattnet gnistrar i kristallblått. Grässlätterna är grönare än den gröna färgen i grönskan under våren. Runt sjön är ett par mongoliska geerer uppställda. En man sitter vid ett av tälten och klipper sina naglar med en kniv som liknar en morakniv. Vi börjar gå runt. Efter ett tag lägger vi oss i gräset, alldeles vid det gnistrande vattnet och med örnar flygandes över våra huvuden.

Vi sätter oss i bilen igen, mätta på den fantastiska naturen. Även om vi var skräckslagna på väg dit var det verkligen värt pärsen. Plötsligt rycker Erika till. En stor geting sitter på fönstret alldeles bredvid henne. Chauffören frågar vad som är fel och vi pekar på getingen. Chauffören kliver ut och med en hand trycker han mot rutan och på det som för någon sekund tidigare varit en geting. ”Är den slut nu?” undrar chauffören och flinar lite innan han trycker i gasen, tutar och tar oss bakom nästa dödliga kurva.
 

Ett löfte

Publicerad 2013-08-21 15:43:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 29e juli


Egentligen är jag en mes. En mes till den grad att ni nog inte förstår hur mesig jag blir. Det kommer bara till vissa saker, förstås, men när det väl gäller så är det illa. Höga höjder är ett återkommande exempel. Jag klarar knappt några meter upp innan jag hjärtat bultar snabbare, all logik lämnar hjärnhalvan och benen darrar som kokta spaghettistrån. Det är verkligen inget skämt. Vad som gör hela saken ännu mer komplicerad är att jag dessutom en sådan person som tvingar mig själv att göra saker för att komma över mesigheten som sådan. Ja, alltså, om det inte handlar om typ insekter. På den fronten har jag gett upp. Det går liksom bara inte. Ni förstår, ibland får jag briljanta idéer som att prova att åka ned för en bäcksvart pist i någon skidort trots att jag vet att det är läskig mark. Full av adrenalin skjuter jag iväg mig ned för backen, men det är också så långt jag kommer. Direkt efter det att jag lämnat avfarten får sådana omedelbara krampattacker överallt i hela kroppen. Det brukar sluta med att jag sitter ett längre tag i backen och låtsas som att jag njuter av solen eller vad-för-väder-det-än-kan-vara, ler oberört till alla som svischar förbi och därefter långsamt plogar mig själv hela vägen ned och svär att jag aldrig skall göra om det där. Idag fick jag en sådan briljant idé igen.

Det hela började med att vi anlände till Dunhuang klockan sex på morgonen och checkade in på ett hostel med utsikt över öknen. Samma eftermiddag beslöt vi oss för att promenera upp i dynorna. Vi satte av och insåg inte förrän alldeles för sent att det höll på att bli riktigt jäkla brant. Till det hela hör att två unga kinesiska biologer hade hittat oss vid biljettkassan och därefter tvingat sig till att bli våra följeslagare. Den ena av dem var biffigare än den andra och när jag började ojja mig om att det trots av allt kanske var bäst var dags att gå ned nu, högg han tag i min hand och pekande manande mot toppen av dynan. Med en hand hållandes krampaktigt om hans ryggsäcksrem och den andra i hans hand kändes det åtminstone lite säkrare och trots att ökenvinden tilltog och sanden ven omkring oss gick mina kokta sphagettiben med på att fortsätta uppåt. Vad jag inte hade räknat med då var att han under den där biffiga ytan egentligen var exakt lika mesig som jag och till och med hade sämre kondis, vilket gjorde att han ville ha vilopaus var femte meter. Inte mycket till hjälp där alltså. Vid det laget hade vi kommit så långt upp och vinden tilltagit så mycket att det hade varit läskigare att vandra ned och dela det smala utrymmet på dynans kant av de ovetandes idioterna som ville gå upp. Det enda alternativet var att ta sig upp så fort som möjligt och andas där. Typiskt tråkigt för den biffiga biologen som valt mig som följeslagare. Han fick inte stanna till en endaste gång trots upprepade försök till vila.

Tillslut var vi i alla fall uppe. Andan i halsen, vinden i håret och sand precis överallt. Den kinesiska delen av Gobiöknen bredde ut sig under våra fötter. Solen lyste obarmhärtigt rakt ned i sanden. Det var som att den glödde. Längs med horisonten försvann kamelkararvaner bakom nya dynor. Mitt i det eviga fanns en liten oas, tacksamt utplacerad för de gamla sidenresenärerna. De kinesiska biologerna ville av någon outgrundlig anledning fortsätta längre in i öknen, uppför ännu högre dynor, men då kände jag och mina kokta spaghettiben att det gott och väl räckte nu. Problemet var bara hur vi skulle ta oss ned. Sofia tyckte sig se en annan väg ned som inte skulle vara lika brant. Det fanns till och med en trappa gömd i sanden som någon av oss skulle kunna hålla oss i fall att det skulle kännas högt. Då skulle vi dessutom inte behöva gå nedför kanten av själva dynan. Sagt och gjort satte vi av. Inte hade vi då räknat med att den nya vägen skulle vara ännu brantare än vad vägen upp hade varit och nu dessutom nedför. Efter upprepade försök att ta mig ned med äran i behåll gav benen med sig och jag satte mig ned i sanden och försökte med obekymrat leende se ut som att sanden inte alls stekte mig som ett ägg i en oljig panna. Därefter började jag försiktigt skjuta mig ned för branten. Plötsligt dök upp ett gäng nyfikna barnögon upp vid min sida. De var i full färd med att springa ned för stupet och pausade för att skrattandes iaktta den fåniga utisen som krampaktigt höll sig i sanden. Det var först när en pojke som inte kunde varit äldre än sju slängde upp en stor kamera och tog kort rakt i mitt ansikte och jag slängt iväg några försök till mördarblickar som de återigen skrattades satte av igen och jag fick fortsätta den långa färden ned till marken. Väl nere, efter att ha fått flertalet tummen upp från iakttagande kineser, lovade jag mig själv, likt så många gånger innan, att aldrig göra om det där igen...vi får se hur länge det håller.

 

Nej, jag är inte bitter

Publicerad 2013-08-10 11:28:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar 28e juli
 
Det här med att bevara ansiktet i den kinesiska kulturen gör mig ibland så fruktansvärt satans irriterad. Det finns inga gränser på hur långt de där jävlarna kan gå för att försvara sig och sitt. Idag har vi varit med om ett praktexempel. Vi sitter i skrivandes stund i en bil från ett tempelområde som vi skulle kika närmare på. Inne i bilen är stämningen minst sagt tryckt. Den ett-åriga bebisen som av en väldigt oklar anledning är med i bilen gallskriker. Hela bilen luktar av spya då ungen precis spytt ned Sofia och innehållet i hennes väska. Jag kokar av frustration och ber var tredje minut böner om att ungen inte skall kissa på mina fötter. Här har barn varken blöjor eller heltäckande byxor utan går runt i byxor med hål för fram- och bakdel. När de behöver uträtta sina behov sätter de sig bara på gatan, eller var de nu skulle tänkas befinna sig. Bortsett från bebisens skrik har det lagt sig en tryckande tystnad. Vi, bebisen, bebisens mamma, en tant och vår chaufför är på väg till busstationen för att Sofia och jag skall ta en sovbuss på 12 timmar till ökenoasen Dunhuang. Vi vet ännu inte om vi kommer hinna dit i tid. Jag fasar över vad som kommer hända om vi inte gör det.
 
Men låt mig ta det från början. Halv fem imorse kom vi fram till Zhangye efter att först ha suttit på en buss i 4,5 timmar och därefter suttit på ett tåg utan minsta möjlighet att röra på oss i 6,5 timmar. Vår plan var att ta oss till ett hostel där vi skulle kunna fixa en chaufför. Vi hade ganska begränsat med tid och platserna som vi ville besöka (akvarellbergen i Danxia och tempelområdet Matisi) ligger ganska bökigt till om man skall använda lokal transport. En halv timma senare dök en chaufför upp och frågade om vi ville åka direkt, då skulle vi kunna se soluppgången. Det lät trevligt, tyckte vi, och därefter gav vi oss av. Efter några kilometer sa han att han var hungrig och att vi var tvungna att stanna för nudlelsoppa med skivat kött, ja, frukost alltså. Vi frågade om vi verkligen hade tid med det. Trots hans ivriga försäkringar kom vi ändå 5 minuter för sent till soluppgången. Det gjorde inte så mycket. Bergen i morgonljuset var tillräckligt bra ändå. Värre var det när hans kompis dök upp en timma senare än det vi avtalat och fick reda på att guiden själv inte skulle kunna hämta upp oss förrän senare, men absolut inte så lång tid senare. Tre timmar senare kommer hans fru förbi och säger att han har kommit hem, men är väldigt hungrig och frågade därför om det var okej att han åt lunch först. Vi är ju inga elaka människor och gick därför såklart med på det. Dessutom så hade vi det ganska trevlig hos grannparet som vi var inbjudna till, ätandes vattenmelon över deras jordgolv. 
 
Äntligen på väg, trodde vi. Då ringer chaufförens mobil. Då har frugan, det ett-åriga spy-barnet och en random tant som också bor i området bestämt sig för att följa med på vår resa. Vi åker således tillbaka för att hämta upp dem och börjar därefter om resan till tempelområdet. Sovbussen som vi skall ta till Dunhuang skall gå klockan 18 och när vi började avfärden en andra gång var klockan över 14. Då vi hört att en väg dit tar 2 timmar undrade vi på nytt om vi verkligen skulle hinna, men blev återigen försäkrade om att det skulle finnas gott om tid. Till bilens jämna guppande över den ojämna vägen somnade vi allihop i baksätet och vaknade inte förrän vi är där, kvart i fyra. Då det uppdagas att vi bara har 30 minuter att spendera på området blir allting genast jättekonstigt. För att inte behöva erkänna att de allihop har missbedömt tiden och slösat bort vår tid så skyller de istället allting på oss. Framför allt är det den gamla tanten som vi långsamt måste följa upp på berget som har värst samvete. Hur kunde vi någonsin tro att vi bara behövde spendera 30 minuter i den jättelika parken? Vi borde dessutom ha köpt bussbiljetter innan vi påbörjade turen. Då hade vi inte behövt stressa. Alltså. Jag. Exploderar. Går. Upp. I. Rök. Det här med att bevara ansiktet är svårt att förklara. Svårt att till fullo förstå för den delen med, men det är så det fungerar här. Det är bara så man gör. Det är så man hanterar människor för att man skall kunna fortsätta vara i varandras närhet. Det tjänar ingenting till att skrika och att säga att det är hennes fel att vi stressar för att hon går så långsamt och att vi vände tillbaka för att hämta henne av någon väldigt oklar anledning och att det var chaufförens långsammet som gjorde att vi spenderade 3 timmar över ett jordgolv och 1 timma sovandes på en bänk uti ingenting. Stämningen hade inte blivit bättre och vi hade inte fått någonting för det. Hela samhället är uppbyggt på det här sättet. Det är bara så det är.

Gränsland

Publicerad 2013-08-09 18:27:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 27e juli
 
När chauffören kom och hämtade upp oss var han sur. Vi hade avtalat om att han skulle komma till vårt hostel klockan halv nio. Då det regnade hade han självmant bestämt sig för att inte komma. När han inte dök upp blev vi lite irriterade. Vi skulle resa vidare samma dag och ville ut på slätten innan vi åkte vidare. Vi bestämde oss för att konstra. En halvtimme senare dök han upp, arg som ett bi. Smällde i dörren och muttrade att vi borde inse att det inte var lika fint på slätten om det regnade. Muttrade tillbaka om att vi faktiskt hade avtalat en tid redan och att han åtminstone borde hört av sig. Vi svängde in för att tanka. Släng i dörren. I bilen var det knäpptyst. Vi körde i fyrtio minuter. Hastigt förändrades landskapet utanför bilfönstret. Gräset vajade i vinden. Fåren betade längs med vägen. Kanske hade de långa slätterna en lugnande effekt. Då började vi prata. Om tibetanska folkdräkter, situationen 2008 och svårigheten att hitta bra kvinnor nere i byn. Om fördelar och nackdelar med att ha minst två älskare och om en kvinna i byn som var gift med tre olika män samtidigt. Vi vann honom över till slut. Han skrattade och visade oss alla sina favoritställen på den magiska slätten. Han sa till och med att han kanske skulle börja leta efter en schweizisk fru, nu är vi visat hur bra schweizare är. Jaja, Schweiz är nära nog.

Mordhotad i tibetansk by

Publicerad 2013-08-08 18:26:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 26e juli
 
Alltså ibland blir jag så frustrerad. Oavsett vilka ord jag väljer kommer jag aldrig kunna förmedla stämningen i vissa av de byar och städer vi besöker. Precis så är det med Xiahe. Det var som att kliva in i en annan värld, långt, långt bort från min verklighet. Xiahe är en liten by mitt i en sänka, högt upp på ett berg. Det ligger så högt upp att luften nästan känns lite rå, även mitt i sommaren. Ja, framför allt om man kommer från söder och är van vid en 30 fuktiga plusgrader. 50 % av människorna av bor där är tibetaner, 40 % är huikineser, en muslimsk minoritet och 10 % är hankineser, den dominerande etniska gruppen i Kina. Det är stora spänningar i området. Ibland blossar konflikter upp. Det är sagt att det bara är respekten och samhörigheten med slätten som håller området under kontroll. Ibland hjälper inte ens det. Situationen i Tibet späder på spänningarna. 2008 stängdes staden helt ned för turister. Det ansågs vara farligt för dem att vistas där. Det var för rörigt som det var redan. I maj i år öppnades det upp igen. När vi kom dit i mitten av juli kunde man inte se några spår från några oroligheter. 
 
Huvudattraktionen i byn är Labrang monastary, ett av de sex viktigaste tibetanska klostren i världen. Klostret i sig är fantastiskt, men vad jag främst kommer att minnas av byn är att gå runt och försöka lyssna på vad som sägs på bakgatorna. Inte för att det går att förstå någonting. Både tibetanskan och hui-dialekten är helt och hållet oförståeliga. Det skulle kunna vara ett helt annat språk, ur en helt annan språkstam. Det är så mycket att iaktta, så många intryck. Det är som att kliva in i en målad bild. Invånarna går nästan enbart klädda i traditionella kläder. Kvinnornas dräkter är helt fantastiska. Alla färger i färgskalan finns representerade i broderierna och längder. Egentligen ville jag bara springa omkring med min kamera och dokumentera varenda liten detalj, men efter att med 99 % säkerhet blivit mordhotad av en äldre tibetansk tant med särskilt vackra kläder så vågade jag knappt ta några fler kort på människorna i staden. Det var helt okej, jag tog kort på byn istället. Byn i sig var inte likt någonting jag sett tidigare. Det var som att tiden hölls stilla av den tjocka dimma som hängde över staden. Gatorna luktade av brasor och stenungsbakat naanbröd. Åsnor och höns tilläts fritt promenera längs vägkanterna. Människorna satt utanför husen och bara väntade på att någonting skall hända, strövade runt utan att egentligen ha något mål. Allting rörde sig i slowmotion. Kanske är det just så att invånarna har anpassat sig till slätten. Munkarnas tysta böner, invånarnas strövande, gräsets vajande. Alltihop hör ihop på något sätt. 

Ett evigt sökande

Publicerad 2013-08-07 16:25:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar 25e juli
 
Vi hade nått Hong Kong via den före detta portugisiska kolonin Macau. Målet var att så snabbt som möjligt skaffa nya visum och fortsätta in i Kina. Jag har varit i Hong Kong tidigare. Varje gång känns det som att jag förtvivlat försöker leta efter någonting som jag tycker om med Hong Kong, men jag vet inte. Det blir aldrig sådär innerligt som att jag vill att det skall bli. De flesta som jag möter säger att de älskar Hong Kong. När jag frågar vad det är som är så speciellt så svarar de flesta att det är en möjligheternas stad. Allting går att göra i Hong Kong om man har de rätta resurserna. Jag förstår vad de menar. Hong Kong är en häftig stad. Skyskraporna växer för varje dag som går. Pulsen är intensiv. Allting går så fort. Jag tror att jag gillar tanken av Hong Kong, men inte så mycket Hong Kong i sig. Så när tjejen på visumkontot meddelade att vi inte kunde få våra visum förrän fyra hela dagar senare så kändes de fyra dagarna som fyra evigheter. Det blev ganska bra ändå. Fyra evigheter går visst snabbare än vad man skulle kunna tro. Vi åt dim sum tills magarna var nära att explodera, drack importerad öl, gick på KTV, mötte upp med gamla vänner och sex and the city-shoppade. Till slut hade det äntligen blivit fredag. Efter det att vi hämtat upp de nya visumen tog vi tunnelbanan upp till gränsen och en knapp timme senare var vi på kinesisk mark igen. Det kändes bra att vara hemma igen. 
 

En ö mitt i havet

Publicerad 2013-08-06 11:02:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar 22a juli
 
Det första jag gjorde när vi nådde Taiwan var att öppna Facebook. Alltså, det kanske låter töntigt, men när man har levt i cencur i fem månader är det häftigt att kunna öppna appen utan VPN-tvång. Om ni tyckte att det där var töntigt är det nog bäst att sluta läsa nu. Det första jag läste fick mig nämligen att sätta i halsen av förvåning.
En viss koreansk skådespelare/sångare/modell/Gud befann sig på semester i samma stad som jag var i. Alltså, jag vet inte ens varför jag erkänner det här, men utan att överdriva så tror jag att jag gick med konstant uppspärrade ögon och oberört leende på läpparna. Varenda person i min närhet granskades. Inte någon undgick min radar. Såklart, som när man verkligen vill träffa någon, så händer det aldrig... Men känslan av att vi vandrade på samma gator var spännande. Jag vet inte om det var tanken på att han var där, eller den makalösa shopping (som gjorde att jag och Sofia fick skicka hem ytterligare 11 kilo när vi nått Hong Kong), vilket gjorde att Taipei vandrade rakt in på favoritstads-listan tillsammans med Beijing, Seoul och Tokyo i oberoende ordning. 
 
Taipei är en häftig stad. Det är en frisk fläkt. Människorna där engagerar sig. På gatorna vimlar det av människor som strider för alltifrån djurens rätt till Taiwans självständighet. Det sista hade aldrig fått äga rum på fastlandet, inte en chans, men här passerar människor förbi som att det mest naturliga i världen. De människor som vi träffade och pratade med fick oss att tro att denna önskan var delad med stora delar av den taiwanesiska befolkningen. Jag vet inte om det är sant eller inte. Taiwan var annorlunda. Det går inte riktigt att sätta fingret på det. Så många olika influenser, koreanska, japanska. Det är som att allting går att gro. Allting kan etsa sig fast. Kanske var det just därför jag tyckte så mycket om det. En liten bit av mig etsade sig fast där. 
 

Vind i seglen, eld i motorn

Publicerad 2013-08-05 16:12:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar 20e juli
 
Det hade regnat i två hela dagar. Fullkomligt öst ned. Vi hade spenderat tid på caféer, ätit fantastiska chunjes, sett många avsnitt av doktor who och sprungit runt på tjugotalet biljettkontor. Målet var att hitta färjebiljetter över till Taiwan, men var vi än gick så meddelade de att alla biljetter för flera veckor framöver var slutsålda. Vi ville inte ge upp. Till slut hade vi fått nog. Batterierna var laddade. Vi åkte direkt ned till hamnen för att se om de hade en färjebiljett över. De hade de, men vi var tvungna att skynda oss. Som vanligt klarar vi oss inte utan lite extra dramatik i livet. Då det visat sig att vi inte hade en bankomat som kunde ta våra kort i hela byggnaden var vi tvungna att hitta en taxi som skulle ta oss till en bankomat. Hamnen låg ganska långt från närmaste bankomat. Taxichaufförerna ville bråka. De såg att vi var stressade och gav oss turistpriser trots att alla samtal fördes på kinesiska. Till slut gav de med sig. De här laowaisen har varit med förr. 25 minuter innan färjan skulle gå var allting klart. Då vi inte hade ätit frukost bestämde vi oss för att köpa äckliga hamburgare för att få någonting i oss. 15 minuter senare när de efter vissa påtryckningar på kinesiska och diverse mordhot på svenska var klara med burgarna sprang vi in till gränskontrollen. Vid det laget hade vi så lite tid att gränskontrollen lät oss skippa röntgenmomentet. Jag tror aldrig att jag fyllt i en departure blankett så fult innan. Jag vet inte ens om jag skrev rätt uppgifter. Till slut kommer vi i alla fall igenom och galopperar in genom ingången till färjan just som de lossar repen som håller fast färjan. Vind i seglen. El i motorn. Äntligen var vi på väg igen. 
 

Ett oväntat möte

Publicerad 2013-08-04 11:03:00 i Allmänt, Erika,

Utdrag från anteckningar den 17e juli
 
Vi kom till Xiapu en sen eftermiddag. Rykten om en av Kinas finaste leråkrar hade dragit oss dit. Utöver det visste vi egentligen ingenting om byn. Vi fick lift med en bonde bort till åkrarna från busstationen. De skulle ligga precis vid ett högt berg. När vi kom dit såg vi till vår förvåning bara vatten. Senare visade det sig att det bara var ibland som tidvattnet visade upp leråkrarna. Vi hade ingen sådan tur. Hur som än var bestämde vi oss för att titta runt i byn. Det var en pittoresk liten by där hälften av invånarna i byn höll på med jordbruk och den andra halvan höll på med fiske. Vi började ta oss upp för berget för att kolla på utsikten. Runt en krök dök en tant upp. Hennes rygg var krökt, som efter årtionden av slitigt arbete och hon hade ett stort skäggstrå mitt på hakan. Hon undrade om vi letade efter ett ställe att sova. När hon efter flera övertalningsförsök förstått att vi inte var på jakt efter något boende började hon började berätta om sitt liv. Hon berättade om byn, vattnet, leråkrarna, hostel som hon drev, hennes man och om hon aldrig hade lärt sig läsa. Halva samtalet fördes på mandarin och halva på hennes dialekt. En dialekt som var helt oförståelig för oinvigda. Efter en kvart tackade hon för sig och gick. Vi började gå upp för berget igen. 
 
Plötsligt dök tanten upp igen. Flämtandes fick hon fram att hon visst tyckte att vi borde stanna för soluppgången. Hon hade hämtat en bok med bilder och visst var det vackert. Någonstans i hennes resonemang så började allting låta som en bra idé. Jag vet inte vad det var som det lockade mest. Den märkliga tanten eller soluppgången över bergen. Vi bestämde oss för att ta in över natten. Hon visade oss runt. Det var bara hon och hennes man som bodde där. Vi hamnade i ett rum bredvid deras kammare. I rummet fanns bara en säng och en taklampa som dinglade ensamt. Försiktig frågade jag om de möjligtvis hade en kudde och lakan som vi kunde låna. Det hade hon, någonstans, själv använde de sig tydligen inte av det. Hon tog fram ett överlakan och en kudde gjord av en vaddsamling som omringades av platta träplankor. Det hela hölls ihop med gummiband. Överallt var det smuts och två stora spindelnät hängde i taket. På stället fanns varken elektricitet eller rinnande vatten. De hade en generator som de brukade använda på kvällarna och vattnet hämtade de från stranden nedanför. Toaletten var ett utedass ett tiotal meter från stranden. Kanske hade det här inte varit en sådan himla bra idé ändå, men jag vet inte, det var någonting där. En känsla som gjorde att vi bara inte kunde åka vidare, inte än. 
 
Vi började gå tillbaka in till stan för att hitta någonting att äta. Byborna satt utanför husen. De spelade kort, flätade hår, lappade hål och skalade majs. Att det var så mörkt att de knappt kunde se varandra verkade inte bekymra dem. Längs med gatan dök plötsligt tanten upp igen. Frågade om vi var hungriga och gick direkt in i ett av husen för att få oss någonting att äta. Vi hamnade i ett enkelt kök, alldeles vid gatan. Ryktet spred sig. Byborna stannade till utanför fönster och dörrar. Hela köket fylldes med människor. Så fort vi talade spred sig våra ord som en djungeltelegraf längs med gatan. Alla deltog i diskussionen. Morgonen därefter när vi vandrade till busstationen hörde vi "där är de svenska utlänningarna" flera kvarter bort från där vi då befann oss. Det bjöds på hembränt vin, frukter av alla dess slag och kryddiga skålar med nudlar. Klockan hann bli sent innan vi bestämde oss för att promenera hem, Sofia, tanten och jag. 
 
Ficklampans sken lyste upp bergstigen framför oss. Ingenting annat syntes i mörkret. Jag hoppades att det inte skulle finnas allt för många insekter i närheten redo att äta upp mina tår och allt det där. När vi kom fram till sänkan hörde vi röster i mörkret. Några utvalda få hade samlats på stranden dit vi blev nedkallade. Det bjöds på mat, frukt och historier om hur det en gång hade varit. Sent, sent stannade vi innan vi smög oss upp till vår hårda plastsäng för att sova. Det är få gånger som jag har upplevt ett sådant lugn. Jag undrar vad deras drömmar är. Drömmer de om samma saker som vi gör? Vad har de för livsmål egentligen? Jag undrar över om de är nöjda med sina liv. Jag undrar varför jag så instinktivt tänker att mitt liv är bättre än deras. Tänker att det ändå måste vara skönt att varje dag med en självklarhet göra samma sak som dagen innan. Att fokusera på att jobba för att hela gruppen skall ha det bra, inte förstöra för varandra. Vi är trots allt det enda vi har. 
 

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela