En mycket vilsen reseblogg

En evighet och två dagar

Publicerad 2013-06-28 05:33:00 i Allmänt, Sofia,

Nästa vecka lämnar vi Beijing, vad hände? Var försvann all tid? Vi hade ju månader att spendera här men nu är allt redan förbi. Nästa vecka lämnar vi tryggheten för det okända, antagligen på torsdag eller fredag. Det är helt sjukt! Vi kom ju precis hit! Vi skulle ju bli bundisar med alla gamla tanter! Deras män skulle lära oss spela kort medan tanterna skulle lära oss dansa i deras park till kinesisk musik, men vad hände? Jo, all tid försvann och drog förbi.
 
Men så kul vi har haft och så fantastiskt det kommer att bli. Vi har träffat så många underbara människor och varit med om så mycket även om det känns som om vi precis kom hit. Men som tur är det inte slut här. Vår evighet och två dagar håller på ett tag till. För nu är det bestämt, vi ska till den eviga vårens stad under den mörka hösten och den kalla vintern. Den eviga vårens stad, Kunming, där temperaturen inte går under noll. Men först ska vi tillbringa sommaren runt om i Kina. Vi börjar i Henan och drar söder ut för att sedan återvända till norra Kina och Mongoliet. Vilken galen sommar det kommer att bli!!
 
Precis som allt annat så måste även vårt fantastiska Beijing-äventyr ta slut. Det känns märkligt! Som tur är lämnar vi Beijing med vetskapen om att vi ses snart igen. Nästa vecka kommer vi därför inte att säga hejdå utan vi ses snart, fina Beijing!
 
Blir det bättre än såhär? (Asia, Erika och jag)

En skruv lös

Publicerad 2013-06-20 10:16:00 i Allmänt, Erika,

En måndagskväll för sju veckor och tre dagar sedan. Det stora fallet. Jag kan inte förstå att det redan har gått så lång tid sedan den där kvällen. I förrgår kunde hon äntligen ta ut de 8 skruvar som har hållt fast hennes käke i ett järngrepp under sex veckors tid. Efter att allting var klart så sa jag till henne att jag att om man kunde ta bort själva smärtmomentet och ta bort att hon var tvungen att åka hem i tre veckor, så är jag nästan lite glad att vi har fått uppleva den här delen med Kina. Alltså, misstolka mig rätt. Det är mer än frustrerande att sitta fast i ett land där man inte kan göra sig förstådd helt och hållet, men jag tror ändå att vi har lärt oss ganska mycket av den här härvan. Vi har nog båda snappat upp den kinesiska överlevnadsandan under de fyra månader vi har varit här. T.ex. när vi för 10e och sista gången besökte sjukhuset som vi har spenderat mest tid på och den lilla kinesen vid registreringen sa att vår läkare var helt uppbokad under hela dagen och att vi kunde komma tillbaka en annan dag, trots att vi hade bokat tid. Då gjorde vi precis som kineserna och smet upp till åttonde våningen och letade upp läkaren ändå. 

På åttonde våningen är salarna stora. I salarna finns det ett tiotal båsliknande utrymmen som skiljs åt av plastskivor, ibland är det bara öppna ytor med massvis med stolar och grannarna så nära att man kan röra vid dem. Utanför står kineserna i horder och väntar på att få komma in till sin tur. Sjukhusklimatet är helt annorlunda. Vill man ha hjälp så måste man se till att skaffa sig den själv. Tränga sig på, skrika lite och veta vem man skall fjäska sig in hos. Ofta så behandlas flera patienter i de små båsen. Den privata sfären har aldrig satt sin fot i de här lokalerna. När vi tillslut hittade läkaren mitt i ett virrvarr av journaler, slitandes i sitt långa hår, var det aldrig något tal om registrering. Problemet var snarare att han inte riktigt hade koll på vad han skulle göra. I förra veckan när vi var där så hade Sofia med stig ett brev från Sverige på engelska. Läkaren påstod att han förstod alltihop men den den där blicken när man läser en text och paniken bränner i ögonen för att man inte förstår ett endaste ord känner jag allt för väl igen. Efter det att han hade läst klart brevet så frågade i förbifarten om det var dags att ta ut skruvarna eller inte. När vi lite fint antydde att det i brevet stod att de inte skulle tas ut förrän veckan därefter antog hans öronsnibbar en vinröd nyans. När vi kom dit i tisdags var han inte heller helt med på noterna. Han undrade om det var dags att byta gummibanden, eller om vi ville göra någonting annat.... Det hela löste sig i alla fall till slut och två timmar senare var den bortglömda skruvmaskinen inhämtad från ett annat sjukhus i närheten och de 8 små skruvarna i en äcklig liten påse. Det gjorde ont, men på det stora hela var vi båda väldigt nöjda... Trots att jag vid själva ingreppet fick hjälpa till som sjuksyster och stå och hålla upp hela Sofias läpp med en liten tång. 

Trots att vi båda är mäktiga imponera av hur väl de kinesiska sjukhusen fungerar, om än något kaosigt, så är vi ändå väldigt glada att hela den här härvan är över. Till min kommentar om att jag var glad att vi fått ta del av den här erfarenheten svarade sofia någonting om att om jag upprepade samma sak en gång till så skulle hon visa mig samma smärta som hon har känt i sju veckor... Hmm, hoppas att det här inte räknas som en upprepning. 

Lita på din make och lär dina barn

Publicerad 2013-06-17 19:39:00 i Allmänt, Erika,

Ibland händer det att jag glömmer bort att jag inte längre befinner mig i Sverige. Då, i samma sekund, händer någonting som snabbt kastar mig tillbaka till verkligheten. Kina är så långt borta från min sanning i Sverige. Saker som är så lätta att ta för givet hemma, är någonting helt annat här borta. Framför allt märks det när man talar om genusroller och människans plats i samhället. Ibland blir jag så frustrerad att jag kokar. Jag har oändliga mängder med exempel. Här kommer tre typexmpel:

  1. I kinesiskan finns det åtminstonde fem olika ord för att beskriva ljudet av när man skrattar. Det vanligaste är 哈哈 (haha) vars mening är precis likadan som vårt haha. Därefter har de 呵呵 (hehe) som man kan använda om man vill skratta ironiskt och vara lite elak. Till sist, håll i er nu, finns det tre ord 嘿嘿 (heihei) 嘻嘻 (xixi) 吼吼 (houhou) som unga tjejer kan använda när de vill att killar ska tycka att de är gulliga. 
  2. När man vill tala om för någon att man tycker att den är snygg finns det två olika kategorier av ord att välja mellan. Till en tjej skall man välja ord som t.ex. 漂亮 (piaoliang) vilket betyder vacker. Skulle man använda samma ord till en kille skulle han bli väldigt förolämpad. Istället måste man säga 帅(shuai) vilket är ett tecken som finns med som en självständig eller ofullständig del i flera ord som har med maskulinitet, makt och att bestämma att göra. Piaoliang står istället för att vara söt och används när man pratar om vackra kläder eller saker.
  3. I förra veckan så pratade vi om att resa på lektionen. I texten som vi läste så var det en person som hjälpte en annan person att bära denns väska. En av mina klasskamrater fick det hela om foten och frågade om en av karaktärerna var en man eller kvinna. Detta tyckte alla i salen var hysteriskt roligt... för inte kan väl en tjej bära en killes väska? Eller?
 
Hur knäppt det än är så vet jag att det är såhär det fungerar... Men alltså idag kom jag i kontakt med en helt ny nivå. Vi hade comprehensive-lektion och satt och läste en text om en familjs vardag. Därefter bubblade det upp en diskussion kring huruvida vi tyckte att en kvinna, efter giftemål, skall arbeta eller inte. Vad som var värre var att 90 % av mina asiatiska klasskompisar tyckte att det var bättre att kvinnan stannade hemma. Eh... Va? Va? Va? Va? Jag var helt stum. Trodde inte mina öron. Då lärde lärare Guo oss ett nytt ord "相夫教子" (xiangfujiaozi) vilket ordagrant betyder lita make, lära barn. Det finns alltså ett ord för kvinnor som stannar hemma och tar hand om barn och hushåll för att helt och hållet förlita sig på att maken skall dra sitt strå till stacken och bidrar ekonomiskt till hemmet.
Alltså. Suck. Hjälp. Ibland undrar jag om jag någonsin kommer att fullt kunna förstå det här samhället.

4. Bär inga hackor och andra metallverktyg

Publicerad 2013-06-09 19:19:00 i Allmänt, Erika,

Någonting har varit konstigt under de senaste dagarna. Hettan och kylan har vibrerat i luften allt för länge nu. Regnet har hängt över oss hela veckan. En blå varning utfärdades igår. Beijing Public Security Bureau råder människor att 1. inte använda mobiltelefoner 2. ta avstånd från träd, skorstenar, metallrör, kraftledningar 3. inte utföra vildmarksaktiviteter 4. inte bära hackor och andra metallverktyg 5. inte stressa. Skolan skickade ut sms till alla elever och bad oss att hålla oss inne och hålla oss undan blixtar. För några dagar sedan, vid lunchtid, var allting alldeles mörkt. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.
Ett ögonblick trodde jag att slutet var nära. Nu har allting börjat lugna ned sig igen. Väderleksrapporterna säger att det sista regnet faller imorgon. 
 
Vi håller oss upptagna. Slutproven närmar sig. Från och med idag (vår ursprungliga plan var att börja för flera veckor sedan) har vi börjat ett hårt studieschema. Vi har spelat Jenga på cocktailbarer. Vi har varit på nationaldagsfirande på den svenska ambassaden. Hoppats förtvivlat på lite äggost, sill och potatis. Lyssnat på  ett ABBA-band med fyra av musikerna som spelade in med ABBA. Till regnets smattrande har vi planerat inför sommaren. Vi har en fantastisk line-up! Det ska bli så himla spännande! I fredags hade skolans 13 st B-klasser en talangshow. Det har övats i flera veckor. Dansats, sjungits, spelats och skämtats. Jag och tre andra var utvalda att vara konferenciärer. Det var satans rörigt i min hjärna när jag ställde mig på scenen. Replikerna snurrade. Tack gode gud för lite scenvana. 3 timmar senare var vi fyra glada konferenciärer som gick av scenen. Imorgon, måndag, påbörjar jag min fjärde sista skolvecka. Nu skall jag njuta, bara njuta. Av god mat, fint väder, spännande möten och fantastiska vänner. Vi ses! 
 

Att komma hem

Publicerad 2013-06-02 08:42:00 i Allmänt, Erika,

Världens finaste lillasyster ligger och sover alldeles bredvid mig. Hon är tillbaka. Efter bara några timmar så känns det som att hon aldrig ens lämnade min sida. Det är så himla skönt att ha henne här, nu när hon har kommit hem igen.

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela