En mycket vilsen reseblogg

Ni ganle, wo suiyi 你乾了,我隨意

Publicerad 2013-02-26 13:57:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Igår kväll hamnade vi på Helen's för att fira att vi skrivit in oss på skolan. Kort därefter började vi prata med två kineser varav den ena inte kunde ett endaste ord på engelska. Vi beslöt oss alltså för att försöka ha hela konversationen på kinesiska. Det var lättare sagt än gjort. Tydligen finns det bara så många gånger som man kan använda "ni hao." 
 
Det visade sig bli en väldigt, väldigt rolig och spännande kväll. Vi lärde dem om Sverige och de lärde oss om Kina och deras alkoholkultur. I Kina så är det väldigt viktigt att visa rätt person korrekt respekt. Det finns massvis med skolboksexempel, framför allt när det kommer till att dricka alkohol. Till att börja med, någonting som man bara måste veta är att om man vill visa respekt för den man skålar med måste man möta den andres glas några centimeter under kanten. Glasen får aldrig skålas på samma höjd. Någonting som vi också lärde oss är att det är ofint i en grupp sitta och dricka själv. Vill man dricka så måste man utropa en gemensam skål där alla dricker samtidigt. Detta gör man genom att slå glasen i bordet. Finns det en tallrik med något slags tilltugg skall glasen skålas mot tallriken. Finns det flera tallrikar på bordet skall man invänta och se vilken tallrik den som har mest respekt väljer att skåla mot och därefter skåla mot den utvalda tallriken. När man utbringar en skål finns det flera uttryck att använda sig av och det är viktigt att använda rätt, annars kan kineserna bli förolämpade. Det vanligaste är 乾杯 Gānbēi, vilket ordagrant betyder drick upp hela glaset, man kan också säga 一半杯 Yī bàn bēi, vilket betyder drick upp halva glaset. Det är också okej att säga 隨意 Suíyì vilket går att översätta med drick så mycket som du vill. Det här kanske låter vilket låter som det mest okomplicerade alternativet, men så fort man är fler än två så blir det komplext. Då måste du spana in hur mycket den som har mest respekt dricker och därefter dricka exakt lika mycket som denna. 
 
Det finns tusen regler likt dessa i Kina, men som utlänning kommer man undan med det mesta. Eller ja, det är vad de säger i alla fall. #wearescrewed
 

Hockeytacklarn och jag

Publicerad 2013-02-25 14:03:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Vi står på tunnelbanan vid den sämsta tiden att åka tunnelbana nämligen mellan klockan 5-6 på kvällen. Att åka tunnelbana under rusningstrafiken är ändå verkligen en upplevelse! Det gäller att stå tätt ihop för att sedan knuffa
sig in i vagnen där man senare står packade som sillar i en ask och flyter fram och tillbaka med folkmassan. Men denna gång hände någonting oväntat... när klockarna ringer för att varna att dörrarna stängs utbryter panik bakom mig. En kraft trycker på bakifrån och plötsligt blir jag hockeytacklad och faller tillsammans med de kinesiska tanterna som en kägla rakt in i vagnen. Efter att alla på silltunnebanevagnen återfått balansen hör jag bakom mig "hoppsan, det var jag". Aldrig har min storasyster varit så stark. 

Qianmen Dajie

Publicerad 2013-02-25 04:17:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

För några dagar sedan strosade vi runt kring Qianmen (=huvudingång) station. Här finns Beijings södra statsport som byggdes 1419 under Ming-dynastin. Huvudgatan är ganska turist-tråkig med teshoppar, blingblingbling och diverse souverniraffärer, men vi vek av från den ganska snabbt och villade istället bort oss i hutongnätet som löper mellan Qianmen och Tiananmen. Det är helt otroligt. Det är som att stiga in i en annan värld. Myllret, tvätten som torkar utanför huset, grannarna som hetsigt skriker på varandra, det grillade köttet, de tjocka katterna som klumpigt drar sig fram längs fasaderna, de vänliga ansiktena. Det är precis det som är Kina för mig.  

Huvudbyggnad 3

Publicerad 2013-02-25 03:49:00 i Allmänt, Erika,

Imorse hängde vi på låset till huvudbyggnad 3. Vi var ladde till tusen med viktiga papper, hela kursavgiften i cash och med våra nytagna alien-foton. Vi hade rustat upp med vitamindryck, snacks och ett gott tålamod... men plötsligt var det bara över. Vi skickades från rum till rum. Fyllde i papper efter papper och sedan stod vi bara där, i en hög med kvitton och våra nya studentkort. Knappt en och en halv timme senare! Vi hade räknat med att få tillbringa minst en hel dag där, kanske två.
Nu faller snön utanför mitt fönster. Snart skall vi äta lite lunch och hämta upp mina skor som en lokal skomakare lagat kedjan på för 10 kr. Därefter ger vi oss ut i vimlet, i jakt på nya äventyr.
Vi hörs snart igen! 
 

Skönhetsideal

Publicerad 2013-02-24 15:16:00 i Allmänt, Erika,

Till registreringen imorgon behöver vi ett fortfarande okänt antal passbilder. Vi har några bilder med oss hemifrån, men för att vara på den säkra sidan var vi idag och tog ytterligare några. Sagt och gjort. Vi hamnade i en liten rökig studio inte långt ifrån vår lägenhet. Vi blev införda i ett litet rum och inom några sekunder var bilderna tagna. Hastigt utkörda igen och denna gången placerade framför en dator. Den lilla kinesiskan framför oss kikade skepiskt på bilderna. Med snabba fingrar tryckte hon in komandon på datorn och framför våra ögon förändrades våra ansikten till någon annans. Våra huvuden blev bredare och bredare tills de fick en klotliknande form, våra drag suddades ut och vi fick en jämn grågul hudfärg. Vi var fel. Vi var inte som dem. Vi passade inte in i mallen och därför var vi tvunga att göras om.
Det kändes inte bra. 
 

Parfymfruktig svett i en lokal

Publicerad 2013-02-24 06:27:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Igår hamnade vi på en plats som jag aldrig någonsin trodde att jag skulle befinna mig i igen. Ännu mindre att jag skulle befinna mig där frivilligt. Vi hamnade i en svettig, parfymfruktig gympasal fylld med kinesiska män. Eh... va?! Det var vår kinesiska vän Wencent som bjöd med oss. Vi träffade Wencent och hans vänner natten innan på PROPAGANDA. Han är en ganska känd bröllopsfotograf, mycket för att hans pappa är en betydelsefull man. Det är så det funkar här. Igår morse smsade han och frågade om vi ville följa med och kika när han och hans kompisar skulle spela basket. Eftersom vi inte hade några andra planer för dagen lät det som en rolig idé.
 
Där satt vi alltså. Två svenska små brunetter och ca 40 kinesiska män som sprang runt, runt och runt i den lilla lokalen. Innan vi gick därifrån hade vi fått hälsa på dem allihop. I början kände vi oss lite bortkomna. Det är konstigt med all uppmärksamhet man får bara för att man har en viss hudfärg. Men snart glömde vi bort det... det fanns så mycket att titta på. Kineserna är så himla märkliga! Så fort de blev varma vek de upp tröjan och sprang runt med deras bara magar skumpandes åt alla håll. Några av dem sprang runt med skidglasögon på huvudet för att skydda deras glasögon och trots att det var rökning förbjuden-skyltar utplacerade överallt i hela rummet stod de ändå och blossade precis under dem, totalt obekymrade. Efter matchen gick vi ut och käkade och blev därefter medbjudna på födelsedagsfest till en av Wencents kompisar. Det är fint det där med att träffa nya vänner! 
 

Toalettbesök i hutongerna

Publicerad 2013-02-24 05:35:00 i Allmänt, Erika,

Under en middag i hutongerna runt Houhai med fantastisk mat och alldeles för mycket öl blev jag tvungen att uppsöka toaletten. När jag frågade var den fanns någonstans sa personalen att de inte hade någon i byggnaden utan hänvisade mig till den lokala publika hutong-toaleten 50 meter bort. Typiskt! I det pyttelilla utrymmet fanns tre hål i marken på vänster sida och tre toalett-liknande saker på höger sida, mellan båsen fanns en tunn plastskiva. De två toalett-liknande sakerna närmast dörren var ockuperade av en tonåring och en äldre dam. Tonåringen läste en bok och tanten smsade. Hastigt svängde jag förbi dem båda och halvsatte mig i båset längst in i rummet. Efter några sekunder lade sms-tanten bredvid av en riktig brakare. Marken skakade och det ekade i hela rummet. Alltså jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv!! Hon suckade förnöjt medan en ohygglig stank spred sig i hela rummet. Full på öl och det plötsliga överaskningsmomentet började jag skratta. Det bara bubblade upp och jag kunde inte för allt i hela världen sluta. Läs-tjejen och sms-tanten var knäpptysta. Idiot-utlänningens skratt ekade i hela rummet. Till slut var jag tvungen att springa därifrån utan att ha hunnit uträtta det som från början kommit dit för. Åh! Så pinsamt! 
 

Oklar aktivitet på campus

Publicerad 2013-02-21 09:54:00 i Allmänt,

Under en promenad när vi vandrade omkring för att lokalisera oss på campus stötte vi på den här mannen. Han stod alltså mitt i en liten trädunge, bredvid en parkeringsplats framför skolans östra huvudentré och ja... vi är inte riktigt säkra på vad han höll på med egentligen. Såhär lät det i alla fall... 
 
 

Historier från vårt kylskåp

Publicerad 2013-02-21 09:38:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

I vårt område finns hundratals restauranger. De flesta serverar kinesisk mat, men det finns även många  koreanska-, thailändska, japanska- och italienska restauranger. Vi är ute och provar oss fram en hel del, men köper också hem ganska mycket mat som vi försöker laga till på vår gasspis. Någonting som vi inte riktigt är vana vid, men vi blir bättre för varje dag som går, tror vi i alla fall. Det finns flera stora supermarkets i vårt område. Vi brukar gå till den där lokalbefolkningen hänger, Lotus. Det är kul att gå och kolla vad de har för konstiga saker i sina kyldiskar. Det är inte riktigt som i Sverige. Här är alla etiketter är på kinesiska och ja, ibland är det svårt att veta vad allting är och hur det skall tillagas. På riktigt så lyckades vi komma hem med vad vi trodde var mjölk men visade sig vara youghurt TRE gånger innan vi hittade rätt. Eller ja, rätt och rätt vi har numer en konserverad lite sötad mjölk ståendes i kylskåpet. Men... igår gick det för långt! Vi brukar köpa hem kartonger med olika köttbitar och steka upp till grönsker och nudlar eller ris. Detta efter att först gjort en noggrann granskning så att vi inte får hem katt eller hund eller någonting annat konstigt. I veckan så hade vi köpt hem vad vi trodde var två kartonger med ankkött för 8 kr. De var placerade på varandra så det gick inte att se vad som var i kartong nummer två, men i och med att de var inplastade tillsammans utgick vi från att det var samma sak. BIG MISTAKE. Efter att ha stirrat på det gråaktga, slemmiga innehållet som rörde sig i kartongen i några minuter valde vi att vänta lite med att tillaga det så att vi kunde fråga Vivvi vad vi hade köpt någonting. Hon kollade snabbt på paketet och skrattade sedan högt i fem minuter... vi hade köpt hem anklever. Hon försökte övertala oss att äta den, sa att den var en specialitet i frankrike, men nja, riktigt så modiga var vi inte och anklevern åkte rakt ned i soptunnan. Jag tror att hon tyckte lite synd om oss korkade utlänningar som inte förstår vad som är vad så hon föreslog att hon skulle följa med oss till supermarketen på fredag och berätta vad man kan äta och inte äta.
Därefter skall vi ha dumplingskväll tillsammans. Så himla mysigt!
Här satt vi och åt världshistoriens GODASTE dumplings i vårt nya favorit hutong-kvarter bakom Qianmen dajie.
 

Beijing yuyan daxue 北京语言大学

Publicerad 2013-02-21 07:32:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Beijing Language and Culture University (BLCU) eller yuyandaxue som de lokala beijingborna säger, är skolan som vi kommer att studera vid fram till juli. Vi börjar inte med lektioner förrän om en vecka, men registreringen sker redan nu på måndag. Enligt alla vi har talat med och enligt alla uppgifter vi har fått efter att ha damsugit internet på information är registreringen ett rent HELVETE. För att registrera oss behöver vi 17 olika papper och helst kopior på dessa, men det är oklart vilka. Dessa papper skall sedan stämplas i tur och ordning och godkännas av viktiga personer på olika poster som sitter på olika platser på det jättelika campuset. Det kanske inte låter så himla svårt, men vi har hört skräckhistorier om blivande studenter som fått tillbringa dagar med att försöka registrera sig då inskrivningsavgifter och viktiga papper plötsligt bara försvunnit någonstans i systemet. Som tur är har vår bordtennisspelande vän från Panama lovat att svänga förbi för att undsätta oss så det skall nog gå bra i alla fall! Skönt! Håll tummarna för oss!
 

Nyårsfirande vid Dongyue temple

Publicerad 2013-02-18 17:08:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Under nyårsveckan var vi och kikade på Dongyue temple i Chaoyang-distriktet. Templet ligger undangömt bara några meter från den femfiliga Chaoyangmenwailu mitt bland skyhöga skyskrapor. Men, jag vet inte, någonstans kändes det som att kliva in i en helt annan värld när vi klev in i templet. Trots att det var supermycket folk, musik och rörelse i samband med nyåret fanns det ändå ett lugn där. Templets väggar blockerade ut allt ljud från biltutorna och kaoset utanför. Templet, som grundades år 1319 under Yuan-dynastin, är tillägnat berget Tais högsta gud. I en av templets uterum kan man se stora stenar vilka är ingraverade av Zhao Mengfu, en prins från Song-dynastin och en väldigt känd kinesisk kalligraf. Utanför templet fanns massvis med försäljare som sålde alltifrån typiska nyårsateraljer som ätpinnar, fula nyårsblommor, röda kuvert, posters, blingbling och massvis med mat. Vi vågade oss på ett bläckfisk-spett som var stekt på mongoliskt vis. Det var gott!
 
 

Hello! I just broke up with my girlfriend!

Publicerad 2013-02-18 12:43:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

I helgen begav vi oss ut för att prova på de olika barerna i vårt område. Vi började med La Bamba, ett mexicanskt ställe, där man röker vattenpipa, spelar biljard och dricker kinesiskt öl. Vi satte oss ned bredvid ett par i 25-års åldern, hon kines och han afrikan. Allteftersom tiden gick blev deras diskussion hetsigare och hetsigare. Plötsligt skakar kinesiskan frenetiskt på huvudet, reser sig upp och går. Han suckar, tar ett djupt bloss av sin nytända cigarett och så vänder han sig mot oss och säger "Hi! I just broke up with my girlfriend! Nice to meet you!" Eh.... okej?! Tveksamt flyter diskussionen framåt. Plötsligt dyker den kinesiska tjejen upp igen. De skäller lite på varandra genom sina översättningsprogram i sina mobiltelefoner och det dröjer inte länge förrän hon stormar ut ur lokalen ytterligare en gång. Mitt upp i detta kommer en annan kinesisk kvinna, på cirka 60 bast, fram och skriker att han är en idiot och att hon vill att att de skall vara tillsammans föralltid och att hon vill föda hans barn (??!!!!!). Dessutom sprang det, under hela tiden vi var där, runt en kinesisk man som var tionde minut dök upp ca 10 cm från våra huvuden med sitt stirrande ansikte!!! Vi satt som lamslagna. Var in i hela världen vi hade hamnat?! Som att det inte vore nog så dyker såklart den kinesiska tjejen upp igen. Suck. Den här gången går det lite bättre och de bestämmer sig för att vara ett par i alla fall.
Vi önskade dem all lycka.
 
Efter det att paret försvunnit fann vi nya vänner i två amerikaner som sa att det var deras plikt att visa oss runt till alla ställen värda att nämna. Efter det fortsatte vi till STEPS där vi drack drinkar för 15 kr och spelare foosball tills händerna blödde. Därefter fortsatte vi till PROPAGANDA och till sist WU-CLUB där vi dansade salsa och traditionella afrikanska danser fram till småtimmarna. Någon gång efter fem dansade vi hem i mörkret. Klockan hann slå sex innan vi var hemma i vår lägenhet.Vi sprang in till en nattöppen restaurang och åt en kinesisk majspannkaka som man doppade i soja. Det kan ha varit det godaste jag någonsin ätit i hela mitt liv. 
 

Hotpot hotshot!

Publicerad 2013-02-17 09:06:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Tidigare i veckan stannade vi till vid ett hotpot-ställe för att äta lunch. Det var ett litet nedgånget rökigt ställe som vi fann längst in i en av Dongsi-distriktets trånga gränder. Hot pot, eller huǒ guō som  det heter på kinesiska, är ursprungligen en mongolisk rätt och är egentligen precis vad det låter som. En kokande chilligryta där man själv tillagar maten man skall äta. Vi lyckades dagen till ära beställa in alltifrån alger, tofu, kött, svamp, sallad, nudlar. Vi tyckte att vi klarade oss ganska bra mitt i all oklarthet om vilka rätter som skulle i var och när allting var färdiglagat, men jag vet inte om kineserna som ägde stället höll med om det. Från det ögonblick vi kom in genom de tunga draperierna de har framför dörrarna för att hålla kylan ute till dess att vi lämnade byggnaden släppte de anställda och de andra gästerna allt sitt fokus på vad de höll på med att göra. Runt vårt lilla bord samlades en liten cirkel som fascinerat iakttog varje rörelse vi gjorde. Till slut var det 15 kineser som stod runt bordet. Ja, vi räknade! Till och med en pyjamasklädd farfar blev nedkallad från sin middagsnap för att iaktta spektaklet. Jaja, kul att man kan roa någon i alla fall... :)
 

Registrerade vid polisstationen

Publicerad 2013-02-16 14:11:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Tidigt imorse ringde Xiao Fus pappa på dörren. Han är en trevlig karl på 65 år. Han kan, likt sin son, inte ett endaste ord på engelska, men att vi förstod ca 10 % av det han sa verkade inte bry honom det minsta. Han fortsatte prata och skratta i ett. Han har ett sådant där mullrande skratt som får hela hans mag- och höftparti att skaka. Det är så medryckande. Plötsligt stod vi där och skrattade med honom, utan att egentligen ha förstått vad som var roligt. Till slut förstod vi att han ville att vi skulle följa med till polisstationen. Det var dags att registrera sig i området. 
 
Att registrera sig vid den lokala polisstationen är någonting som varje liten laowai måste göra när de flyttar in i ett kvarter. Vi har inte kunnat göra det förrän nu för vår polisstation har varit stängd över Chunjie, men nu hade de alltså öppnat upp igen. På poliskontoret var det full aktivitet. Papper stämplades, cigaretter röktes och hastiga kommentarer växlades och mitt upp i allt detta kaoset stod vi, två väldigt förvirrade laowais. Tur att vi kom dit med backup, annars vet jag inte hur vi hade kommit därifrån levande. Han skötte hela processen och vi stod bara och iakttog allt som försegick i rummet. En process som för de flesta laowais är väldigt, väldigt jobbig då polisstationerna vanligtvis är ganska hårda. När vi var helt klara och hade fått våra papper frågade de om vi hade fått några kinesiska namn än. Det hade vi inte. Då stannade hela rummet upp. Alla ville vara med och välja namn till oss. Efter några minuter hade de enats om ett bra namn, ja, de valde samma namn till oss båda av någon konstig anledning. De ville att vi skulle heta någonting som översattes med "the most beautiful girls in the whole world." Tydligen skulle det funka som ett bra namn här. Vi sa att vi skulle tänka lite på det, men jag tror inte att det är rätt namn för oss. Nåja, nu är vi i alla fall registrerade och klara. Nu bor vi här på riktigt!!!! 
 

Att bre smör med en stekspade

Publicerad 2013-02-16 11:52:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Det här med att hyra en möblerad lägenhet görs inte riktigt på samma sätt som i Sverige, någonting som vi inte riktigt var helt medvetna om dagen vi skrev på kontraktet. Vad vi snart kom underfund med var att ingenting ingick i själva lägenheten förutom möblerna som stod i rummet. Det fanns inga täcken, inga kuddar, inget porslin, inga köksredskap, nej, ingenting. Som två virriga hönor irriade vi omkring i staden den eftermiddagen och försökte leta reda på allt vi behövde, någonting som inte var helt lätt då alla affärer i princip är stängda över Chunjie. Några timmar senare kände vi oss i alla fall ganska nöjda och trodde att vi hade fått ihop allt det som vi behövde. Dagen därpå åt bredde vi smör på våra rostade bröd med en stekspade och strödde marmedlad med en ätpinne. En sak har vi alla fall lärt oss om Kina - det blir aldrig riktigt så som man tänkt sig... 
 

Dongwangzhuang 22, unit 5, 501

Publicerad 2013-02-15 16:10:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Innan vår avfärd var det många som blev chockade när vi sa att vårt boende inte var fixat. Vår plan var att vi skulle först skulle bo på ett vandrarhem och därifrån försöka hitta en lägenhet som passade oss. När vi kom till Beijing insåg vi att vi hade valt den sämsta perioden att leta efter en lägenhet. Allting var stängt eftersom alla Pekingbor åker hem till sina hembyar för att fira ”Chunjie.” När vi kom till Beijing hörde vi av oss till olika agenter i hopp om att de skulle kunna hjälpa oss. Först var det helt tyst men så plötsligt kom det svar från alla håll.  Vi började med att kolla på en lägenhet och stämde träff med hyresvärden. 

Tidsoptimister som vi är beräknade vi helt fel med tiden och det slutade med att vi sprang runt som dårar för att desperat försökta hitta området, trots att vi hade varit runt i distriktet tidigare. Vi kom fram varma och andfådda tjugo minuter senare och blev därefter uppfösta för vad som kändes som ett ändlöst antal branta trappsatser upp till femte våningen.Efter att ha kollat runt i den mycket smutsiga men mysiga lägenheten fick vi gå över till lägenheten bredvid. Vi bestämde oss och för att ta den första lägenheten och hörde av oss till vår agent senare samma dag. Kontraktet skulle vara på både engelska och kinesiska och skulle skrivas på dagen därpå då vi även skulle flytta in.

Dagen därpå går vi upp tidigt för att ta ut pengar och checka ut från vandrarhemmet. Vi tar oss till stationen där den närmaste bankomaten finns. Vi hade beräknat att detta skulle ta max ett par minuter men det visade sig vara helt, helt fel. Vi klickar oss igenom alternativen, men när vi är klara kommer inte några pengar ut. Vi bestämmer oss för att ta oss till nästa automat. Kortet funkar inte här heller. Vid sjunde automaten får vi äntligen ut våra pengar och den tidsplanering vi gjort är helt förstörd. Vi checkar ut och kastar oss in i en taxi som kör oss till vårt nya hem. Eller ja, han körde för långt och in på fel gata vilket gjorde att vi fick släpa våra tunga väskor och blev fördröjda ytterligare en kvart. Vi kom fram och fick dra upp våra väskor för de branta trappsatserna och satte oss för att skriva kontraktet. Allt var bra nu. Det skulle inte ske några mer problem, tänkte vi.

Självfallet är kontraktet bara på kinesiska och vår hyresvärd kan endast tre fyra ord på engelska. Agenten, som kan engelska, är även kvar i sin hemby och finns inte till vår undsättning. Vårt förnuft säger oss att vi måste veta vad som står innan vi skriver på och har därefter två alternativ.

1, Åka tillbaka till vårt vandrahem, vilket låg 40 minuter bort och be dem försöka översätta.

2, Hitta någon utlänning som kunde översätta på gatan.

Till slut bestämde vi oss för att hitta en utlänning som kunde hjälpa oss. Vi började springa, igen. Fram och tillbaka, upp och ned. De utlänningar vi träffade kunde inte tillräckligt bra kinesiska för att översätta kontraktet och säger att de känner som skulle kunna ha hjälpt oss har åkt bort från Beijing, antingen hem eller reser runt. Just our luck. Till slut hittar vi en kille från Panama som tar oss till vårt universitets campus och hjälper oss. Han hjälper oss att hitta en kille som äntligen kan översätta kontraktet. Efter 1½timme går vi tillbaka mot vår blivande lägenhet och får skriva på. Så skönt!

Vi har bestämt oss för att vi ska fjäska ordentligt för hyresvärden eftersom vi har varit så märkliga men nu är lägenheten äntligen vår…

En vecka och en dag

Publicerad 2013-02-15 12:57:00 i Allmänt, Erika,

Det känns overkligt att säga att vi bara har varit här i en vecka och en dag, att vi har bott i vår alldeles egna (med undantaget från vår roomie Vivvi som vi precis har träffat) lägenhet i tre hela dagar och att vi numer strosar runt i Beijings alla gränder varje dag. Det har gått så himla snabbt. Det känns som att det var flera veckor sedan vi stod på Beijing Capitol Airport, förvirrade och utan någon som helst aning om vad som skulle hända härnäst. Vem kunde ana då att det skulle bli såhär jäkla bra?
 
Det kanske låter fånigt, men det känns verkligen som att vi har ett hem här nu. Vi har gått in i Kina-sinnesstämmningen och tvekar inte längre när vi skall passera det som förut tedde sig som livsfarliga övergångsställen, kanske reagerar vi inte ens när de gamla gummorna loskar vid våra fötter... eller jo, lite kanske. Det tror jag aldrig att vi kommer vänja oss vid, haha.
 
Vi saknar alla er där hemma såklart. Ni är med oss varje dag, på ett eller annat sätt. Det är jättekul att det är så många av er som har valt att följa med oss här på bloggen!! Ända sedan vi kom hit har vi haft 50+ läsare varje dag. Hoppas att ni har det bra, fina, fina vänner, eller ja, DU som just nu läser vår lilla blogg.
Vi hörs snart igen! 
 

Tröttsamt

Publicerad 2013-02-14 11:28:00 i Allmänt, Erika,

Känslan när man för första gången brygger kaffe i sin nya fina giraffkopp och häller i vad som visar sig vara vaniljyoughurt istället för mjölk.... #stupidchineselanguage
 

Radiotystnad no more

Publicerad 2013-02-11 17:02:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

I flera dagar har vi gått och väntat. Väntat på att få kontakt från de hyresvärdar och agenter som vi har kontaktat. Väntat på att det här äventyret kan börja på riktigt. Väntat på känslan när man slutar leva i en resväska, om ens för en liten stund. Imorse släppte det plötsligt. Det stormade in både samtal och mail och hastigt släppte vi alla dagens planer och åkte och kikade på två lägenheter. Landlorden som tog emot oss var en liten spenslig man med gnistrande ögon. Hans ömma moder som vi också fick nöjet att hälsa på var inte lika trevlig, men vi har som mål att vinna över henne med vår svenska charm och den Marabou som vi fortfarande har kvar från Sverige. Lägenheterna ligger i ett stort komplex från 90-talet och ligger bara 5 minuter från skolan som vi skall gå i. Det är lite ruffigt, men jag vet inte.. någonting klickade bara. Direkt när vi kom in i lägenheten som vi valde visste vi båda att det var den vi ville ha. Vi kommer att hyra två rum i en trea. Det bor en kinesisk tjej där också men hon var hemma i sin hemby över nyåret... tror vi i alla fall. Landlorden kunde bara kinesiska så vi hade vissa kommunikationsproblem, men lyckades ändå på något sätt hålla igång en diskussion under de 10 minuter som vi vistades i lägenheten.
Alltså, kära vänner, vill ni oss något kommer vi från och med imorgon befinna oss på
 
Dongwangzhuang nr 22, unit 5, rum 501.
Qinghua East road
Haidan district
Beijing, 100083
 
Vi vet inte när vi kommer få tillgång till internet igen, men misströsta inte, vi har flera tidsinställda blogginlägg på lager! Vi hörs snart igen!
 

HUTONG-love

Publicerad 2013-02-11 12:08:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Hutongerna runtomkring Dongsishitiao har varit vårt hem under den senaste veckan. Hutongerna är små, små hus ofta samlade i grupper eller längder runt en innergård som kallas en siheyuan. Där vi bor saknas det både rinnande vatten och telefoner i hutongerna. Därför finns det massvis med publika toaletter, duschkabiner och telefonkioskar utplacerade i vårt område, men jag antar att det finns hutong-kvarter som har bättre standard än det vi bor i nu.
Imorgon kommer vi lämna kvarteret. Vi har nämligen skaffat oss en lägenhet!!! Det kommer bli lite tomt. Jag kommer sakna gränderna med alla de gamla gubbarna och gummorna som vaggar runt, sitter vid vägkanten och spelar kort och hönorna längre ned på gatan som kacklar när man går förbi. 
 

En lama, flera lamös?

Publicerad 2013-02-11 08:12:25 i Allmänt, Erika, Sofia,

För några dagar sedan besökte vi ett av de största tibetansk buddistiska tempel i hela världen, Yonghe templet eller lamatemplet som det också kallas. Enligt vår bästa vän Wikipedia så påbörjades bygget 1694 under Qing-dynastin och tydligen så har en kinesisk prins bott här en gång i tiden. Enligt Chinahighligts finns där också den största träbuddhan i hela världen, men den måste vi ha missat. Vi var upptagna med att vara fascinerade av de kinesiska konstaplarna som försökte värma upp en isig brunn med varmt vatten från pyttesmå rosa termosar och den lille kinesiske pojken som valde att kissa bakom ett träd mitt i templet. Dessa kineser alltså....
 
 

Billarm i mitt öra och raketrester i mitt hår

Publicerad 2013-02-10 16:08:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Igår kickstartade det kinesiska nyåret ordentligt och nu är vi alltså officiellt inne i ormens år, tror vi i alla fall. Det är ingen här som vet när det nya året faktiskt börjar. Inte ens kineserna verkar vara helt säkra. Mycket märkligt! En sak är vi helt säkra på i alla fall.... igår var det fest som heter duga! Hostelet hade anordnat en nyårsmiddag med mat, kinesiska lekar och spel. Framåt halv tolv gick vi ut för att titta på raketerna utanför hostelet. Det var helt makalöst. Vi har aldrig sett någonting liknande i hela våra liv. Hutong-gränderna var som ett enda stort virrvarr av smällare och raketer. Marken skakade och himelen var ett stort tjockt moln av rök och gnistor i olika nyanser. Billarm tjöt och var du en stod kom raketrester farande. Lite senare gick vi upp på balkongen på tredje våningen. Där hade vi utsikt över hela kvarteret. Det var mäktigt. Vi har en video som vi skall försöka ladda upp. Tur är nog det för vi kan inte med ord beskriva känslan av att stå därpå balkongen. Det var som att hela staden exploderade under våra fötter. 
 
Tidigare så har vi haft problem med att lägga upp bilder på facebook etc. Det är därför ni ännu inte har fått se bilder från våra upptåg här på bloggen, men nu händer det grejer bakom kulisserna. Vi har nämligen alldeles nyss befordrat en (ovetandes) frivillig, mycket stilig man på 17 jordsnurr som numer löser alla våra tekniska problem. Så himla praktiskt!  Nedan följer alltså en bildbomb från vår nyårskväll. 
新年快乐 xin nian kuaile! gott nytt år!
 

Sanningen om stark mat...

Publicerad 2013-02-10 13:19:00 i Allmänt, Erika,

Ritkigt stark Sichunan-mat känns tydligen inte bara på tungan utan även i gommen, i tänderna, i halsen, på läpparna, i mungiporna och om du har riktigt otur.... i ögonen. Aj! 
 

Kinastyle

Publicerad 2013-02-10 06:28:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Känslan när man tror att man beställer in väldoftande dumplings men istället får stora friterade äckliga köttbullar med ketchup....
 

Är det såhär det känns att befinna sig i ett krig?

Publicerad 2013-02-09 19:22:19 i Allmänt, Erika, Sofia,

Smäll efter smäll. Efter att ha kollat på klockan ett par gånger inser jag att det är lönlöst att försöka somna om. Det dröjer inte länge innan nästa smäll och snart är vi vakna båda två. De sista smällarna var riktigt nära. Det är nyår och kineserna älskar raketer. Det är inte riktigt som hemma.. här kommer de i en jämn takt under hela dagen och är inte centrerade till just tolvslaget. Inte heller är det ordentliga fyrverkerier utan egentligen enbart höga knallar, smällar och kulsprutesmatter. Såhär skall det enligt uppgift hålla på i två hela veckor. I eftermiddags gick vi längs hutongerna i Yonghegong. De är uppbygda i ett nät av små trånga gränder där tvätten hänger utanför och man kan komma så nära att man kikar in i någons vardagsrum. Där smällde det överallt. Framför dig, bakom dig, över dig, bredvid dig och likadant var det i nästa gränd. Det låg högar av avbrända smällare i gatuhörnen. Ett tag funderade vi till och med om vi skulle behöva ta skydd någonstans. Är det såhär det känns att befinna sig i ett krig? 
 

En livs levande mongol!

Publicerad 2013-02-09 09:07:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Vi kommer ner till frukosten i bar/restaurangen efter en natt i hårda sängar. Bredvid oss sätter sig en man som äter sin omelett som om han är med i någon slags tävling. Det går inte många sekunder mellan skedarna som hivas in i munnen. Mannen sitter i en stor täckjacka och har hår i hela ansiktet. Det hänger lite ägg i den yviga mustagen. Han håller tallriken med ena handen som bara består av två fingrar och några knogar. Den andre handen hovar in tugga efter tugga utan någon direkt paus mellan tuggorna. Plötsligt har mannen vänt sig mot oss och frågar om vi pratar spanska. Vi svarar att vi pratar svenska och konversationen är igång. Mannen, som är runt 40, börjar berätta om sitt liv i Mongoliet och hur han ska ta sig till Mongoliet för att fira nyår och få träffa sin dotter vars namn på mongolska betyder älskarinnan. Vi får även nöjet att titta på 640 bilder av Mongoliet, hans universitet som han studerade vid för 20 år sedan, affärsresor han gjort genom tiderna, hans familj, ex-frus familj och bilder han tagit på ankor. Han visar även flera videoklipp. Det är några klipp som ni verkligen borde vara ledsna över att ha missat. Först stod ankorna en bit bort, därefter går de mot honom och till sist går de ifrån honom. Åh, så bra!

 

Början på någonting nytt...

Publicerad 2013-02-09 02:27:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Nu är vi äntligen här! I landet där pyjamasbeklädda åldringar promenerar med bajsande barn på gatorna, där vi sätter våra liv på spel varje dag när vi och tusen kineser, bilar och cyklister försöker ta oss över gatan samtidigt och där kineser i alla åldrar går in i skyltar och snubblar på gatustenar de inte har sett då de stirrar förvånat på de två konstiga västerlänningarna som spatserar ner för gatan.
Betyget? Vi trivs så himla bra!! 
 
Det är konstigt att vi redan är inne på vår tredje dag här i Beijing. Hittills har vi lagt mycket tid på att försöka hitta en lägenhet inför skolterminen. Desvärre verkar alla agenturer och ja, nästan hela det kinesiska samhället helt stannat av inför det två veckor långa kinesiska nyårsfirandet som börjar idag. Vi fortsätter att leta och återkommer såklart med uppdateringar.
 
Allting har gått bra i alla fall... trots några smärre missöden, men hade ni verkligen väntat er något annat? Den första incidenten inträffade när vi kommit på planet från Köpenhamn och en stackars kines erbjöd sig att lyfta upp Erikas bautaväska i bagageutrymmet ovanför stolarna. Smidig som hon är hann hon säga någonting om att väskan nog var lite tung men som den man han var tycktes detta inte bekymra honom... till dess att han lyfte upp väskan. Han kollade chockerat på oss. Va fan hade vi lagt i väskan egentligen? Han harklade sig och försökte igen. Armarna skakade och ansiktet blev rödare och rödare. Innan han var klar hade en liten svettdroppe formats i hans panna och porlat ned för hans rygg. Ägaren till den tunga väskan tyckte att det var väldigt pinsamt att väskan var så tung och att mannen hade tvingats kämpa för att få upp den och kommenterade att det var synd om honom och att han såg mycket, mycket trött ut till Sofia, kanske också något osmidigt om hans skäggstubb. När han tre minuter senare fått stängt luckan och satt sig ner i stolen trodde vi saken var biff.... till dess att hela hans rad började snacka norska. Det var alltså en NORSK kines och han hade med all säkerhet förstått precis varenda ord vi sa. SAAAAAAATAN!!!! Varför är världen så förvirrande?
 

Dagen D - 0 dagar kvar

Publicerad 2013-02-06 16:08:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Väskorna är packade och nu är vi på väg till flyget. Stressen håller på att lägga sig. 
Vi hörs när vi är i Kina!
 

5460 minuter - 4 dagar kvar

Publicerad 2013-02-02 22:59:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

91 timmar är allt som står mellan oss och det ögonblick då planet som skall föra oss till Köpenhamn och därefter vidare till ett kallt och smogigt Beijing lyfter från Landvetter. Vi följer nedräkningen med skräckblandad förtjusning. Nu börjar det kännas ordentligt.
 
Just nu är vi mitt uppe i en plågsam och omfattande process då vi håller på att sortera och packa ner alla våra tillhörigheter i två olika högar. En hög som skall få följa med oss i våra monsterstora resväskor till Kina och en hög som skall förvaras i tryggt förvar hemma i Sverige medan vi är borta. Dessvärre har vi under de senaste dagarna åter och återigen blivit påminda på ett väldigt smärtsamt sätt om att en av oss (vi säger inte vem) äger en aning för många klädesplagg. Enligt uppgift kan denna person ha frågat en annan person tidigare i veckan om det skulle vara möjligt att ta med en väska enbart för sina tröjor. Den andra personen rekomenderade då den första personen att gå med i SA (=shopaholic anonymous). I dagsläget är det mycket oklart hur denna person skall kunna hålla sig under de tillåtna 23 kilona. Personen ifråga satsar själv på att komma under 15 kg. Good luck! #screwed
 

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela