En mycket vilsen reseblogg

Dramatik på det lokala apoteket

Publicerad 2013-05-31 11:25:00 i Allmänt, Erika,

Alltså Kina. Älskade hopplösa Kina. Livet når en ny nivå av konstighet här borta. Det går liksom aldrig riktigt att förutse vad som kommer att hända. Idag hade jag en sådan upplevelse. Det hela inträffade jag när var på väg till områdets lokala apotek. Ni förstår, under de senaste veckorna så har jag fått massvis med myggbett. De är stora, vissa är större än femmor och några av dem har antagit en rödviolett färg. Det är ingen vacker syn direkt. Jag vet inte hur jag har lyckats få så många för ingen annan som jag hänger med har lyckats få mer än ett eller två. För några veckor sedan besökte jag ett annat apotek och köpte på mig en riktig mirakelkräm som fick alla myggbett att försvinna på bara några dagar, men när Asia och jag besökte Akvariumet i förra veckan och jag lyckades sätta mig i kineskiss så tappade jag bort krämen mitt i all uppståndelse. Ja, det är en annan historia. Sedan dess har jag varit för lat för att skaffa mig en ny, men idag så kliade betten så mycket att jag trodde att jag skulle gå under och beslöt mig därför för att passera apoteket på väg hem.

Apoteket ligger i en halvskum mörk källare och är omöjlig att hitta om man faktiskt inte vet att den finns där. I vanliga fall är det inte en människa där men när jag kom dit idag så var det säkert femton kineser i lokalen. När jag klev in i lokalen avbröts all aktivitet. 16 par ögon stirrade förvånat på mig. Jag förklarade min situation och att jag funderade på om det rörde sig om vanliga myggbett eller något annat slags läskigt bett. Då blev det fart på dem. Alla sprang fram till mig och synade min sönderbitna kropp. Snabba ordväxlingar följde. Jag förstod inte ens hälften. Jag var så fokuserad på allt annat som skedde i rummet. En av kineserna drog fingrarna längs min hud, några petade på betten, någon höll i min hand och någon drog fingrarna i mitt hår. Jag visste inte vad jag skulle göra. Paralyserad. Vad hände. Vad i hela världen hände?! Någon föreslog att vi skulle räkna betten tillsammans. Min kjol drogs upp till högt upp på låren och de 16 små kineserna började tillsammans räkna mina bett. När de tillslut gemensamt kommit fram till rätt antal, 27 st, och att det faktiskt rörde sig om myggbett och inget annat blev jag påprackad en aloverasalva, ett myggmedel och några tabletter som jag skall äta i tre dagar för att få de fulaste betten att försvinna. Innan jag skulle gå fick jag en inbjudan att kika närmare på en av de kinesiska tanternas variga tånaglar som hon hade slängt upp på ett bord. Efter lite eftertanke så tackade jag vänligt men bestämt nej. Variga tånaglar har aldrig varit min grej. 

Söndag

Publicerad 2013-05-29 07:02:00 i Allmänt, Erika,

Det är bestämt. Hon kommer på söndag. Fyra dagar. Finaste, finaste lillfian. Igår var jag hos cykeldoktorn och fixade till Boris. Han mådde inte så jättebra efter olyckan. Idag har jag köpt hem hennes favoritkakor och städat hela lägenheten. Nu väntar jag bara på henne. Söndag. Fyra långa dagar.
 

One missed call 4.0

Publicerad 2013-05-25 03:43:00 i Allmänt, Erika,

Alltså, jag har drömt så mycket konstigt i natt. Ni vet en sådan där dröm när man är tröttare på morgonen för att man har gjort så mycket i drömmen än man är när man faktiskt somnade. En sådan hade jag i natt. Strax innan jag gick och la mig så läste jag en artikel på the shanghaiist om Beijingbor som under de senaste veckorna tagit emot konstiga samtal från ett och samma nummer. Svarar man så är det antingen en kvinna som skriker och gör konstiga ljud eller ett barn som gråter i bakgrunden. Ringer man upp numret igen matas man med ett automatiskt telefonmeddelande om att numret inte existerar. Jag bläddrade mig vidare till flödet på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till twitter. Där kan man läsa att upp till 200 Weibo-användare har tagit emot sådana här samtal. Enligt någon användare som tagit emot ett samtal hade hen kunnat urskilja orden "one missed call." Precis som den där läskiga japanska skräckfilmen. Alltså, på någon slags rationell nivå så inser jag också att det kanske är lite fånigt. Men där. Då. I min tomma lägenhet, mittemellan sömn och verklighet så pumpade mitt hjärta på högvarv. Så vänner, om Beijing-numret "010-67679910" ringer er inatt. Svara för guds skull inte. Det gjorde jag i min dröm i natt.
 

Mysteriumet med fiskmannen

Publicerad 2013-05-24 12:28:00 i Allmänt, Erika,

Ett mysterium skakar skolan. Alla talar om det. Ingen vet vad det är som har hänt. Det hela startade, eller ja, det vet ju faktiskt ingen… men min inblick i det hela startade i söndags kväll strax efter 10-tiden. Asia och jag var på väg in mot campus området från en koreansk middag i Wudaokou. På väg in ser vi hur åtminstone tre stora polisvans står utanför den nordöstra huvudingången. Det är fullt med folk. Arga poliser, förvirrade studenter och nyfikna kineser. Allt var en stor röra. Mitt i smeten står fiskmannen. Det är inte så att han liknar en fisk eller något. Namnet kommer från att han varje dag från morgon till kväll står och säljer Taiyaki, en fiskformad japansk våffelbakelse. Poliserna och fiskmannen skrek på varandra. Flera poliser sprang runt med videokameror och filmade allting. Vi stannade till för att iaktta spektaklet men blev hastigt ivägskickade. Därefter har det varit helt tyst. Ingen har sett till fiskmannen sedan i söndags kväll. Mannen som står där varje dag, från morgon till kväll. Ingen vet vad det är som har hänt. Är det inte mystiskt? 

Mitt möte med biblioteksmannen

Publicerad 2013-05-23 18:30:55 i Allmänt, Erika,

 

Idag hade jag den stora äran att sitta framför en av skolans mest välkända ikoner, biblioteksmannen. Han är en blandning av buss-Kenneth och Akvariemannen, för er som vet vad jag talar om. Ca 1.60 lång, fladdrande öron och ett stort födelsemärke på näsan. Varje dag spenderar han timmar i biblioteket, därav namnet, men vad som gör det hela intressant är att han aldrig kommer dit för att plugga. Istället sitter han och stirrar på mäniskor. Hans vidöppna ögon registrerar varenda detalj i rummet. När han blir påkommen sliter han genast blicken och stirrar ned i sina böcker. Bläddrar frenetiskt och inser nog inte ens hälften av tiden att hans böcker är vända upp och ned. Därefter skrattar han högt och okontrollerat i flera minuter. Det börjar som en fnysning och växer sedan till ett ekande myller. Ibland pratar han för sig själv med en mjuk, vaggande röst. Skrattar lite till, nästan så att han får svårt att andas. Jag har alltid tyckt att han är lite rolig, så när han idag sjönk ned i sätet precis mittemot mig vad jag glad över att få möjligheten att studera honom närmare. Nog fick jag det alltid. Efter en timmes skrattande/stirrande så rapade han mig högt rakt i ansiktet. Inget förlåt eller jag ber om ursäkt. Istället skrattade han så att han kiknade. Rapade en gång till. Ytterligare en gång. Skrattade ännu mer. Därefter lutade han sig förnöjt på stolen för att få mer luft. Jag trodde att jag skulle avlida. Luften omkring mig svartande av hans magsaft. Nästa gång skall jag välja plats med mer omsorg.

Ett andra hem

Publicerad 2013-05-19 18:56:00 i Allmänt, Erika,

 
Tre enkla sätt att räkna ut att du har spenderat för mycket tid i ölparken:
1. Ägaren ber dig kalla honom för morbror (shushu 叔叔)
2. Ägarens fru säger att du är som ett barn för henne 
3. Vänner dyker upp i parken för att leta efter dig om du av händelse inte skulle svara på din mobil 
 
Ja, så om ni någon gång undrar var jag är någonstans... så vet ni var ni kan hitta mig. 
 

Att börja tro på människan

Publicerad 2013-05-12 06:02:00 i Allmänt, Erika,

Jag måste bara få berätta om någonting som gör mig så himla glad. Alltså, jag tror aldrig att jag har varit med om någonting liknande, någonsin. Det hela inträffade i samband med Sofias olycka. Hon hade precis trillat av från cykeln och vi står mitt i vägen medan bilar passerar förbi. Hennes klänning är fast i hjulet och vi försöker få loss den, men den sitter fast. Jag springer bort till ett par gatuarbetare 25 meter längre ned på gatan. Jag förklarar vår situation och frågar om de har en sax så att vi kan klippa loss hennes klänning. De har det inte, men säger att de skall följa med och se om de kan hjälpa henne. Jag börjar springa. Det fanns ingen tid att förlora. Bakom mig har jag en svans av kineser som följer efter mig bort till olycksplatsen. De får loss hennes klänning och säger åt oss att vi måste ta oss till sjukhuset. De stannar en taxi och just när jag sätter mig i taxin kommer jag på att våra cyklar fortfarande ligger vid vägkanten. Vid det laget kunde jag bry mig mindre om Bettan och Boris så när de säger att de skall ta hand om cyklarna och ge dem tillbaka lite senare lät det som en väldigt bra idé. Vi utbyter nummer och försvinner sedan iväg till sjukhuset. 
 
Några timmar senare ringer min telefon. Det är en av arbetarna som undrar varför vi inte är tillbaka än och frågar om allting är okej. Jag ber dem ställa cyklarna någonstans och åka hem och sova istället. Han säger att de skall vänta lite till. Helt seriöst så trodde jag nog inte att jag skulle få se våra kära cyklar igen. Arbetarna som tog dem tillhör Kinas kanske absolut fattigaste samhällsgrupp, migrantarbetarna. De hade lika gärna kunnat ta cyklarna och tjäna några slantar åt dem själva och skicka hem till sin familj långt, långt bort. Många timmar senare kommer vi tillbaka till platsen där allt hände. Arbetarna har fyllt igen hålen och lämnat. Jag ringer upp ett av numrena jag har fått. Mannen svarar att de har åkt hem för att ladda inför nästa pass men att vi kan mötas upp imorgon och få cyklarna istället. Fortfarande är jag lite tveksam på om vi faktiskt kommer få se dem igen eller inte.
 
Dagen därpå, efter ytterligare en heldag på sjukhuset, mötte vi upp med arbetarna. Där satt de. På en liten mur, i flexivästar, dinglandes med benen. Det var som att möta de sju små dvärgarna, fast på riktigt. De var så smutsiga så det knappt gick att urskilja dem ur mörkret. När vi kom emot dem sprack 20-talet vita leenden upp. Alla slängde sina fimpar och sprang fram för att fråga hur det var med oss. Boris och Bettan lastades av. Vi gav dem en av våra dyrbara marabou-kakor som tack för hjälpen. Först ville de absolut inte ha den. Det var inte därför de hade gjort det här, fick jag förklarat. Det var den kinesiska gästvänligheten, inget annat. Därefter försvinner de vinkandes iväg i den lilla smutsiga minivanen, skämtbråkandes om vem som skulle få störst del av chokladkakan. 
 

Det som bara inte får hända

Publicerad 2013-05-10 19:53:00 i Allmänt, Erika,

Vi har haft ett par intressanta veckor här borta. De senaste veckorna har vi överlevt massivt tentaplugg, firat valborg, spenderat kvalitetstid på forever 21, hängt mycket hos laoban i ölparken, varit nära levande skorpioner, turistat, ätit massvis med god mat, svettats i 30 graders hetta,  gjort fantastiska återseenden, sett soluppgången vid tiananmen, lyssnat på livemusik. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Men framför allt, under de här senaste dagarna, så har vi gjort en noggrann granskning av hur Kinas sjukhus fungerar. Alltså, jag tror att jag kan ha spenderat mer tid på sjukhus här i Beijing än vad jag någonsin gjort hemma i Sverige. Ta i trä amen. Ja, det har verkligen varit ett par intressanta dagar.
 
Det hela började måndag morgon. Vi var på väg hem på Bettan och Boris. Jag cyklade först och Sofia strax efteråt. Plötsligt ser jag någonstans hur Boris vinglar till och faller till marken. Det är hennes klänning som har fastnat i hjulet. Hon flyger av och får antagligen cykelstyret i käken. Chocken och smärtan har gjort att hon inte exakt minns vad det var som faktiskt hände. Därefter började ett helt nytt kaos med nya beslut och situationer som jag aldrig har varit i kontakt med innan. Ambulans, akutmottagningar, sprutor, undersökningar, nya undersökningar, operationer. Faktumet att ingen, och nu menar jag inte en endaste liten kinesdoktor, kan prata engelska hjälper inte särskilt mycket. Efter tre dagar fram och tillbaka till olika sjukhus kom domen. Fraktur i käken. Fan. Dubbelfan. Vad gör man? Löser man det här i Kina? Är det säkert? Jag har ingen aning. Jag har googlat och det är bara stora hockeyspelare och hästar som får fraktion i käken. Inte 19-åriga mörkblonda tjejer på cyklar. Vi tog kontakt med både ambassaden och SOS international för att be om deras hjälp. Tidigt i morse så åkte hon hem till Sverige på obestämd tid. Hon kommer tillbaka till Beijing efter ytterligare undersökningar och eventuellt en operation, men vi vet inte riktigt när det kommer att ske än. Det här är helt sjukt. Jag kan fortfarande inte förstå att det här händer. Tur att jag har bästa vänner på besök i några dagar till, annars hade jag nog känt mig ensamast i hela Kina. 
 

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela