En mycket vilsen reseblogg

VIP-inbjudan till Beijing Fashion Fair

Publicerad 2013-03-29 19:15:00 i Allmänt, Erika,

Av en gemensam vän fick vi häromdagen en inbjudan att gå på en visning på Chinas International Clothing and Accessories Fair ute vid Beijing International Exhibition Hall. Vår vän känner en utav de koreanska designerna så vi hängde lite med deras crew innan showen. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så stort men området var enormt och det var hur mycket folk som helst. Visnignen i sig var magisk. Vi spanade många långa fladdrande längder, tunna färgglada kappor, hattar, kostymbyxor, midjehöga oversizade shorts, knästrumpor och massvis med tjocka klackar. Alltså, helst av allt skulle jag vilja låta lite världsvan och säga att det var no biggie, men seriöst så tror jag att jag kan ha spenderat lite tid i himmelriket. Flera timmar efteråt hade jag fortfarande ett sådant där fånigt leende som man får när någonting bara är sådär himla fantastiskt på läpparna. Jag hade bara med mig min crap-telefon, men riktiga bilder kommer inom kort. Då skall ni också få se hur bra det var! Promise! 
 

Beijings tappra riddare

Publicerad 2013-03-29 16:46:00 i Allmänt, Erika,

Cyklarna åldras fort i den här staden. Vinden fångar upp allt i sin väg och den livsfarliga trafiken tar ut sin rätt och lämnar bara tomma skal kvar. Bettan har blivit hopplösa Bettan och Boris kallas numer gamle Boris. Vi räknade inte med annat då vi köpte cyklarna för 200 kr, men igår gick det för långt. Bettans vänstra handbroms slutade fungera för säkert två veckor sedan och cykellampan där bak har varit borta länge, men igår så trillade ena pedalen av mitt i trafiken och dessutom gick ringklockan sönder och man överlever inte en dag här utan ringklocka. Vi bestämde oss således för att vi skulle åka till cykeldoktorn på campus och se om han kunde hjälpa oss. Det kunde han minsann! Alltså vilken kille! Efter tre minuter hade jag både ditskruvad pedal och fått en ny ringklocka. Priset? 5 hela kronor. 
 

Lärare Lis straffmetoder

Publicerad 2013-03-29 07:34:00 i Allmänt, Erika,

Kommer man försent till Li Laoshis hörförståelse-klass kl 0800 på måndagar och onsdagar så ges man tre val.
A. Sjunga en låt inför klassen
B. Dansa en dans på minst 1 minut
C. Köpa med sig någonting ätbart till klassen
 
Många är vi numer som andfått flyger upp för trapporna till tredje våningen i klassrummsbyggnaden till tonerna av klockan som ringer in till lektion.
 
Här ovan en av de japanska flickorna, som inte var lika snabb, till Girls Generation. Fantastiskt! 
 

Bei to the jing

Publicerad 2013-03-28 18:14:00 i Allmänt, Erika,

För några dagar sedan besökte vi och familjen en utav mina absoluta favoritplatser i Beijing,景山公园 Jinshang park. Tidigare tillhörde parken den förbjudna staden som ligger alldeles intill, men i början utav 1900-talet beslutade man sig för att bygga en väg mittemellan förbjudna staden och parken och rev då ned flera murar och byggnader och beslöt sig för att dela upp dem i två olika delar. Det är en helt fantastisk park. Överallt är det liv och rörelse. Gubbar som sitter och tecknar vid stafflier, spelar kort och mahjong, dansar pardans eller ensamdans och sparkar fjäderboll. Ibland är det körer som står och sjunger, eller någon som sitter och plinkar på något instrument. Det är någonting nytt bakom varje hörn. När jag var där sist, i maj, stod allting i blom. Nu var det inte lika grönt, men knopparna viskade löften att våren snart är påväg. Jag kan inte vänta till dess.
 

Dagens lärdom

Publicerad 2013-03-28 10:54:00 i Allmänt,

Dages lärdom: bara för att det är en bild på Jang Geum Seuk på juicen betyder det inte att den är god. Det är alltså inte värt att gå ifrån sin redan väldigt, väldigt god juice till en med juice med en fin bild, men som med all säkerhet smakar avslagen fanta. Utsidan bedrar, med andra ord. 
 

10.276 millioner människor

Publicerad 2013-03-27 16:01:00 i Allmänt, Erika,

Den 8e mars 2013 passerade 10.276 millioner passagerare genom Beijngs tunnelbanesystem. Det är mer människor än hela sveriges befolkning, i ett och samma tunnelbanesystem. Jag vet inte ens om det går att fatta hur många människor det är. Jag tror inte man kan göra det, inte ens när man står där i svetten och andas i någon annans nacke i rusningstrafikens värsta timme. Ibland går det inte att röra sig, inte ens en minimillimeter. Man är helt fast. För att ta sig av vagnen måste man kasta sig ut med all kraft mot dörren och hoppas på att man inte tar med sig allt för många stackars kineser i fallet. Vi som är över 1.70 har det i och för sig ganska bra. Uppe på höjden kan man skåda en hel matta av svart hår. Stackars dem som inte når mer än 1.50 cm. Det kan omöjligt vara någon luft där nere. Vad som måste tilläggas när man talar om Beijings tunnelbana är att trots att det färdas så otroligt många människor där samtidigt så går allting väldigt, väldigt smidigt. Allting är rent och  fräsht. Det är inga oklarheter på var man skall gå av eller byta vagn. Vagnarna, som på vissa linjer går med två minuters mellanrum, kommer alltid på sekunden, alltid! Tänk om Västtrafik, som enligt Wikipedia, bara gör ca 400 000 resor per vardagsdygn inom Göteborgs kommun varav 270 000 med spårvagn, kunde sköta det lika snyggt. Shit, man undrar ju vad det är som är så himla svårt! 
 
 

En obehaglig historia

Publicerad 2013-03-27 08:19:00 i Allmänt, Erika,

Jag har funderat länge på om det här verkligen är blogg-material eller inte. Någonstans tycker jag att incidenten representerar kinesernas tankesätt så bra att den är bra att föra vidare, men, haha, helst av allt skulle jag nog bara vilja glömma att det här någonsin har skett. Redan här slänger jag alltså in en liten VARNING till eventuella känsliga läsare för det här, mina vänner, är ingen rolig historia.

Det hela började med när vi i förra veckan hade vänner på besök i lägenheten. En utav vännerna, vi nämner inga namn, men kan kalla personen för X, bestämde sig för att låna toaletten. Vi satt och fikade utanför. Tiden gick, men X dröjde sig kvar på toaletten. Till slut hade X varit där väldigt, väldigt länge och vi frågade om allting var okej. Skamsen kom X då ut och sa att vi hade ett litet problem där inne. Problemet visade sig desvärre inte vara så litet. Det visade sig dessutom komma med de hiskligste av avgaser någonsin producerats i mannaminne. Vi hade tokstopp i toaletten. Det vara bara att ge sig in och gräva.  

Efter flera väldigt, väldigt obehagliga minuters kamp stod vi villrådiga. Ingenting hände. Vad gör man när man har ett sådant här problem? Vem ringer man? Hur fort går det att lösa? Vi har bara en toalett i lägenheten och att leva tre personer i en lägenhet utan en fungerande toalett kändes minst sagt jobbigt. Efter en stunds övervägande gick vi ned till landlorden för att be honom om hjälp. Fem minuter senare öppnade landlordens pappa dörren i pyjamas. Klockan var nog inte mer än halv nio men kineserna lever efter mottot 早睡早起身体好(=early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise) och går alltid och lägger sig tidigt. Efter att ha fått förklarat problemet för honom suckade han, dammade av en stor sugpropp, slängde på sig en rutig morgonrock och vaggde upp för de 5 branta trapporna upp till vår lägenhet.

Gubben suckade, stönade och gav ifrån sig ljudliga läten om vad han tyckte om situationen inne på toaletten. Jag ville dö. Gå under. Explodera till partikelform och flyga genom universum, långt, långt bort. Jag tror aldrig att jag har skämts så mycket i hela mitt liv och det var inte ens mina efterlämningar. Gubben visade sig vara en riktig hjälte och efter en kamp på 10 minuter fick han löst problemet och efter en bra stunds sprayande med luftrengöring kunde vi andas ut på riktigt. Vi gav honom en av våra dyrbara marabou-kakor och en gott-och-blandat-påse. Uppoffringen kändes för oss ungefär likvärdig med det han precis stått ut med, men jag vet inte om han tyckte samma sak. Innan han lämnade lägenheten flikade han in att vi 1. inte skulle använda toaletten lika mycket i fortsättnignen och 2. att X nog borde dricka mer vatten. Jag tror aldrig att jag har skrattat så mycket i hela mitt liv. 

Det här är ett ganska charmigt (?) drag hos kineserna. Det är inte första och sista gången något sådant här händer. Bara för några dagar sedan så satt jag och några andra kompisar i en taxi och försökte småprata lite med chauffören. Helt plötsligt vräkte han ur sig till en utav oss ”du där, du är mycket större än vad de är. Du måste äta lite mindre och träna lite mer.” Våra hakor landade någonstans nere vid golvet. Vad sa han? Eh...Va?! Han syfte med denna kommentar var inte att vara elak mot den här personen. Han sa det i syfte att vara snäll genom att upplysa den här personen om någonting som han var helt övertygad om att den inte visste. Han hade sanningen och ville erbjuda oss några smulor av kakan. Egentligen är det ganska fint, men ibland tycker jag att de kan behålla hela kakan för sig själva. 

Vilken memma!

Publicerad 2013-03-26 19:36:00 i Allmänt, Erika,

En av de största fördelarna med att få besök är att besöket kan (läs:måste) ta med sig massvis med goda saker från Sverige. På vår lista stod surt rött lösgodis, marabou, ost, osthyvel, knäckebröd, sommarkläder, magasin och böcker. Vi fick dessutom en stor grötpåse och tunna pepparkakor från mormor. Det bästa av allt måste ändå vara memman. Det är en åländsk specialitet gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap som man äter varje påsk med strösocker och grädde. I vår familj (läs: Erika och Sofia) är vi helt tokiga i memma. Vi har verkligen uppriktigt sörjt att vi inte skulle få äta det i år.. men nu har vi alltså två hela förpackningar i vår lilla kyl... eller ja, nu vet jag faktiskt inte riktigt hur mycket vi har kvar, haha. Hoppsan!
 

Tre bra saker på F

Publicerad 2013-03-25 22:13:00 i Allmänt, Erika,

Plötsligt så var de bara här. Hela familjen KAOS på ett och samma ställe. De landade på Beijing International Airport tidigt lördag morgon. Vi hade sagt att vi skulle ha lektion och inte kunna komma ut och möta dem vid flygplatsen, men i själva verket stod vi redo och väntade, länge. Vi hade till och med gjort en välkomnande skylt. Helt plötsligt stod de bara där bland varma leenden, kramar och tunga väskor. De damp ned i vår värld, rörde om och försvann lika fort igen. För några timmar sedan åkte de vidare till Xian. På fredag är de tillbaka för ännu mer storstadskaos. Det skall bli kul få hit dem igen. Det känns viktigt att få visa dem det här landet och den här staden som jag tycker så himla mycket om. Det känns verkligen som en bra mix med familj, finbesök och favoritstad. 
 
 

Min, din, ditt eller vårt

Publicerad 2013-03-25 15:38:00 i Allmänt, Erika,

I det här landet finns otroliga klasskillnader. I vissa delar av den här staden kan man finna superexklusiva lyxhotell och knappa fem meter bort bor människor i stenhögar med enbart ett skynke och några plankor som skiljer insidan av stenhögen från gatan. Jag kan inte förklara det. Det går inte riktigt att förstå om man inte har sett det själv, här eller någon annanstans. Men vad jag alltid blir lika förbluffad över är att se är att den vanliga människan ändå, enligt min uppfattning, när man kommer ut och möter varandra på gatan, restaurangen eller puben alltid behandlas som att alla är lika mycket värda. Här är vi alla likadana även om vi inte har samma hårfärg, hudfärg, intressen och skostorlek. Det går att mötas, skämta med varandra och umgås trots att man inte har samma bakgrund eller förutsättningar. Funkar det på samma sätt utanför dessa sammanhang? Nja, inte riktigt. Här finns t.ex. en stor flytande migrantbefolkning som flyttar från småstäderna till storstäderna för att få jobb och där inte får samma rättigheter på grund utav att de inte kan skriva sig i staden de flyttar till...men jag tänker inte gå in mer på det just nu.
När man på kinesiska talar om landet man kommer från så benämner man landet som vårt land och inte mitt land. Förklaringen lyder att landet inte enbart tillhör en person utan tillhör alla som bor i landet. Eller, ja, så vida man faktiskt inte är president och styr landet ifråga, då är det okej att använda mitt land. Jag tycker det är fint. Kanske borde vi också, på riktigt, börja utgå från det i Sverige så att ingen någonsin skulle kunna neka någon annan rätten att kalla landet som man bor och har medborgarskap i för sitt.
 

På gatan där vi bor

Publicerad 2013-03-25 13:46:00 i Allmänt,

En morgon i förra veckan vaknade vi upp och insåg att det var helt vitt ute. Det hade snöat hela natten och snöade en bra bit in på morgonen. Vi fick flera decimeter, från ingenting. Kineserna var i exstas. Det var helt omöjligt att ta sig fram för överallt sprang de runt med filmkamror och stora systemkamror för att fånga den exotiska snön på bild. Vi ville inte vara sämre, så vi tog några vi med. Påväg till skolan passerade vi nog hälften av eleverna i min klass, som senare kom försent till lektionen för att de tog så många kort på snön. Några timmar senare var allting borta igen, som att ingenting hade hänt. Se här kan det snöa hur mycket som helst, men allting, ja, till och med lokaltrafiken fungerar utan några som helst problem. Märkligt. 
 

Många hälsningar från Kina

Publicerad 2013-03-22 09:33:00 i Allmänt, Erika,

Känslan när man får världens finaste wexin* röstmeddelande från sin 83 ½-åriga mormor från hennes nyinköpta ipad. Så himla bra! Hej mormor, om lyckats krångla dig in här och läser denna text. Du är bäst och vi saknar dig jättemycket!!!! 
 
*Wexin - kinesiska varianten av typ whatapp där man kan skicka text- och ljudmeddelanden, ringa gratis och skicka filer till varandra. Världens bästa grej. ALLA använder den här, varenda liten kines och varenda liten laowai. På tunnelbanan ser man hur de står och bryter den sociala koden för att högt tala in en replik och därefter spela upp svaret de precis mottagit. Ingen verkar bry sig om någon lyssnar på samtalet. Det är tur för oss som gillar att lyssna på andra människors diskussioner, nu behöver jag inte ens försöka göra det diskret utan kan bara luta mig över och försöka översätta. Got to love it! 
 

Äventyr i hutongerna

Publicerad 2013-03-21 14:48:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

För några dagar sedan bestämde sig vi tillsammans med en annan svensk tjej som vi har träffat här för att åka till en vintage-marknad i Houhai. Jag hade hittat en annons på thebeijinger och visste egentligen inget mer om det än att den skulle ligga på den Gulous västra huvudgata, nummer 101. Väl på plats strosade vi ned längs den färgsprakande huvudgatan... men när vi kom fram till byggnaden där nr 101 skulle ligga var den ingenstans att hitta. Till vänster om oss fanns nr 105 och till höger nr 99. Vi gick fram och tillbaka, fram och tillbaka... Ingen logisk förklaring i världen kunde förklara varför 101 inte var där den skulle vara. Efter ett tags virrande beslöt vi oss för att gå in i hutongerna för att fysiskt leta upp nr 101. Sagt och gjort gick vi in i gränderna, förbi små gallerier och dumplings-hål i väggen. Plötsligt stod vi framför ett litet café och då kaffesuget plötsligt drog mer än vintage-suget (eh???!!!!) smög vi oss närmare och kikade in stället. Vi kom in på en varm liten bakgård där stolar och bord stod uppställda i rader. Kinesisk sockersöt pling-pling-musik spelades i bakgrunden och en mjuk vind från en värmelampa välkomnade oss att sitta ned. Vi beställde in någonting som vi trodde var en bakelse, men visade sig vara en smörig gratinerad beta av något slag. I mitten så hade de gröpt ur innehållet och lagt i honungsdoppade dadlar och på toppen hade de smält ost och strösslat ordentligt. Smaken var... intressant, jag vet inte riktigt vad jag skall säga. En sak, som jag med 100 % säkerhet faktiskt kan säga är att denna efterätt platsar i toppen på "saker som du inte skall äta när du kommer till Kina-listan." Kaffet var fantastiskt i vilket fall som helst.

Idag skulle jag nog inte kunna hitta tillbaka till det lilla krypinet. Det är det som jag tycker så mycket om med den här staden - man vet aldrig vad man har att vänta sig. Plötsligt så dyker man bara rakt ned i en hög med guldkorn. 

Bettan och Boris

Publicerad 2013-03-21 14:17:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Numer trotsar vi trafiken tillsammans med våra nya bästa vänner Bettan och Boris.
Välkomna till familjen! 

Smutsigt regn

Publicerad 2013-03-19 15:07:00 i Allmänt, Erika,

Idag har vi haft en av de kallaste dagarna på länge. Tidigt imorse snöade det lite och nu på eftermiddagen regnade det en skvätt. Det var andra gången sedan vi kom hit. Plötsligt så dök det bara upp, från ingenstans. Stora gråadaskiga flingor. Ja, för här är snön inte vit, utan grådaskig. Det är avgaserna som ställer till det. Vissa dagar är bättre än andra. Det finns en skala för att mäta exakt hur dålig luften är. Den går från 0-500 då allting över 50 är skadligt för hälsan. I sverige har ni just nu 11. Här mäter skalan just nu 170. I början av januari var kvaliten värre än någonsin. Då mätte skalan på en specialgjord termometer över 900. Häromdagen var det 550. Det var ganska läskigt. När vi cyklade fram på gatorna i vårt kvarter brände det bakom ögonlocken. Sikten var dålig och det var så mycket partiklar i luften att det nästan gjorde lite ont att andas. När jag kom ut från lektionen i förmiddags för att ta cykeln till vårt 5 vånings-ikea-liknande-bamba var den helt smutsig. Det var som att någon hade stått och kastat grus på den. Jag funderade på att tvätta den i eftermiddags, men alla som jag pratade med sa att det inte ens var någon idé. Allt är smutsigt här. Fint, men smutsigt. 

天坛 - Tiān Tán-häng

Publicerad 2013-03-16 14:37:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

För några veckor sedan tog vi på oss turisthattarna och besökte det UNESCO listade Himmelens tempel, mitt i centrala Beijing. Det är egentligen inte ett tempel utan ett tempelkomplex på 2.73  km². Det byggdes 1406 och blev klart 1420, alltså samtidigt som den förbjudna staden, 故宫 Gùgōng. Hit kom kejsare från Ming- och Qing-dynastierna två gånger om året för att offra och be om goda skördar. När vi var där var det ganska lite folk på plats. På sommaren är det betydliget mycket mer folk. Ofta är ställen likt dessa bra ställen om man vill spana lite på lokalbefolkningen. Det är nämligen här de hänger. Spelar kort, kinaschack, dansar alltifrån ringdans till tango, övar taichi eller yoga, målar, spelar dragspel, flyger drakar och dricker varmt vatten. Ja, alltså Kineserna dricker inte kallt vatten eftersom det anses vara dåligt för magen så ber man om lite vatten på t.ex. en restaurang kommer det alltid in varmt vatten om man inte specifikt ber om kallt vatten och ibland inte ens då...
Ja, vad skall man säga? Här är varje dag ett äventyr! 

It’s a hard knock life

Publicerad 2013-03-16 11:09:00 i Allmänt, Erika,

11.01 och telefonen ringer högt i mitt öra
- Hi! How are you?
- Ah, my head hurts from yesterday’s party.
- Mine too. Hey, I know the best cure for headace!
- What is that?
- More beer!
- The bar next to my building in 10 minutes?
- See you there!
 
 

På gatan där jag bor

Publicerad 2013-03-15 23:07:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

 
Senaste uppdateringen från streetspaningen i Beijing. Vintern börjar ge med sig och nu lyser solen varje dag. Temperaturen har börjat stiga, men än så länge blåser vinden lite kallt. På gatan börjar tungviktaren den fantastiska långa, fluffiga dunjackan bytas ut mot plastiga polyesterjackor och A-formade trenchcoats med päls på. De enorma öronmuffarna ersätts av nätta hattar och kepsar. Öronmuffarna finns i flera olika färger och storlekar. Min personliga favorit är skrikråsa och är modell XXXXXXXL. Har suktat efter ett par sedan jag kom hit.
 
  
 
På fötterna har UGGSEN med STORT U regerat gatorna. Tänk MORE IS MORE. Paljetter, strass, päls, mer päls, bollar och rosetter och du är hemma! Nu byts dessa ut mot små nätta ballerinor eller kilklackar för flickor och loafers för pojkar. Oroa er inte! Ja, de kommer i päls och paljetter! Att vandra omkring i gympaskor är också någonting av ett fenomen här borta. Det är nästan som att det är socialt accepterat. Hm...Vill du vara riktigt inne i Beijing i vår skall du satsa på detaljer. I skyltfönstrena spanar vi strasskragar, rosetter, blingblingiga-väskor och mönstrade manchestertyger, gärna leopard, blommor och rosetter. Trenchmilitärbyxan verkar ha hittat sin väg tillbaka från ja, eh…vadå egentligen? Det kommer bli en riktig hit, har vi hört. Vi återkommer snart med mer spännande nyheter! 

Febrig väntan

Publicerad 2013-03-14 17:11:00 i Allmänt, Erika,

Vi är 15 studenter i min klass. Utav dessa 15 är det bara jag, en polsk tjej och en australiensisk kille som inte har asiatiskt ursprung. Efter en vecka av klasser så känns det som att alla har hittat sin plats i den nya gruppen. De som försökte lite för mycket i början har sansat sig och de som inte riktigt vågade ta plats har fått mer yta. Allting är som det skall vara. Överlag känns det som en bra klass. Det känns skönt att få tillbringa våren med dem. Dessutom är det väldigt kul att få spendera så mycket tid med personer från andra kulturer. Jag har snappat upp så många konstiga grejer under de senaste veckorna. Jag har säkert glömt hälften, men här kommer några som jag har lyckats komma ihåg: 

  • I Japan så är den normala kroppstemperaturen 36.5, i Korea är den 36.7 och i Kina är den 36.8 grader
  • I Poland säger man ”sex” när man skall ta fotografier
  • I Poland äter man mycket salladskol och gurka och dricker mycket, mycket vodka
  • Den kinesiska grammatiken skrevs ned först 1898, innan dess säger kineserna att de inte hade någon grammatik
  • I Turkmenistan är det vanligt att sluta skolan helt efter motsvarande årskurs 9
  • Enligt kineserna är koreanska, som är mycket mjukare, ett kvinnospråk och kinesiska ett mansspråk
  • I Japan är det okej för tjejer att gå hem till killar, men inte okej för killar att gå hem till tjejer
  • På koreanska finns två olika uppsättningar med siffror som man räknar till tio på
  • Jan-Ove Waldner är det enda asiater kan om Sverige

    Halva min klass

Sporten som bara kan spelas av män

Publicerad 2013-03-14 02:04:00 i Allmänt, Erika,

Jag har Kina-feber. Den har dunkat i hela min kropp i många, många år. Maten, kulturen, folket och byggnaderna. En liten bit av mitt hjärta kommer nog alltid finnas i just här. Det är så magiskt. Det är en helt annan värld. Efter ett tag i det här landet känns det ibland som jag befinner mig på en helt annan planet. Saker som är så självklara hemma är inte ens att tänka på här och tvärtom. Varje dag är det någonting nytt. Ibland är det frustrerande. Det är så mycket jag inte förstår. Det är så mycket jag vill fråga och ifrågasätta, men i det här landet går det inte alltid att göra det. Här kan man inte formulera sig hur som helst på papper, inte ens i tal. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna köpa det helt och hållet.

För att exemplifiera detta så kommer här en incident från yours truly. I förra veckan så pratade vi om att spela basket på lektionen.  Då jag inte kände till karaktärerna för basket gick jag in och sökte i min nya bästa vän, mobillexikonet hanping. De två första träffarna jag fick upp var lanqui - basketball och nanzi lanqui – men’s basketball. Konstigt tänkte jag, bläddrade ned i listan för att se om det fanns ett annat ord för ”tjejbasket.” Jag bläddrade igenom mina två lexikon-appar på mobilen och inte heller i mitt riktiga lexikon. Tjejbasket fanns ingenstans att hitta. Däremot dök men’s basketball upp med flera varianter på flera ställen i alla tre lexikonen.  Just då passerade min lärare min bänk och frågade om det var något problem. Förbluffad berättade jag för henne om min upptäckt och sa att jag tyckte att det var lite konstigt. Den annars så fantastiska lärare Li stannade till. Spärrade upp ögonen och var helt stilla i två sekunder. Därefter gav hon mig en besvärad blick och fortsatte med en famlande röst ”Aike xuesheng, ni xue le tai nuli. Xiuxi yi xia, hao ma?” Student Aike (mitt kinesiska namn från skoladministrationen), du studerar alldeles för hårt. Vila lite, okej? Hon lämnade hastigt min bänk innan jag hann säga någonting mer. Va?! Vad hände? Vad gjorde jag för fel? Det var ingen stor grej, men någonstans känns det som att jag borde vetat bättre. Det är inte så man gör här. Kineserna är fina på det sättet att de för det mesta inte låter visa på att man har gjort någonting konstigt… men det kändes att det var lite spänt från hennes sida resten av förmiddagen.  

Meddelande från kundservice

Publicerad 2013-03-13 10:02:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

De vilsna utlänningarna i lägenhet 501 befinner sig just nu djupt inne i en plugg-förkylnings-öl-dimma. Återkommer inom kort från järnridån när allting lugnat ner sig. Håll ut! 

 

Död åt dig, Linfumin

Publicerad 2013-03-04 16:19:00 i Allmänt, Erika,

Känslan när man enbart har tre tecken i följd kvar att förstå av terminens första kapitel och man letar igenom båda sina medtagna lexikon, alla internetlexikon som finns att tillgå, gör hundra meningslösa googlesökningar och fyrtiofem minuter senare, när man gett upp allt hopp om att någonsin lära sig det här språket, får veta att det är transkriberat kinesiskt namn som inte betyder någonting. SUCCCCCCCK
 

Professionell stalking 2.0

Publicerad 2013-03-03 14:50:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Någonting som vi länge har funderat på är ett fenomen som sker varje gång man går in i t.ex. en vanlig klädaffär. Vid dörren hälsas man vanligen med att en eller flera i personalen skriker välkommen på kinesiska. Därefter, nu till det konstiga, får man en personlig stalker. Alltså, från det ögonblick att man kommer in i affären till dess att man kliver ut genom dörrarna glider en eller flera av de anställda runt som en skugga bakom en på 0,5 meters avstånd. Till en början så trodde vi att det handlade om att de ville hjälpa till, alternativt ville se efter så att vi inte snodde någonting, men i veckan fick vi reda på hur det egentligen ligger till...

Vi var inne i en affär i Xidan och kollade på lite kläder. Efter ett tag fastnade vi för en jumpsuit och en klänning och bestämde oss för att prova dessa efter det att vi kikat runt lite mer i affären. Genast dök svans1 och svans2 upp, som hela tiden befunnit sig 0,5 meter bakom oss, vid vår sida och ryckte åt sig våra utvalda plagg och la dem i sin famn. De sa att de kunde hålla dem tills vi ville prova. Något förstummade fortsatte vi vår jakt i affären. Vid ett tillfälle blev min svans bortskickad för att ta ett telefonsamtal. Så fort han försvunnit dök en annan anställd upp vid min sida. Då kom den första svansen tillbaka, springades. Han spände ögonen i den nya svansen och väste på ett Voldermort-liknande sätt "ta shi wo de" vilket betyder "hon är min." Eh va? Då blev allt klart. Det handlar inte om att de vill vara hjälpsamma. De får provision för att vara professionella stalkers. Senare samma dag så pratade vi med Vivvi, vår roomie, om detta. Hon sa att detta fenomen beror på att de anställda antagligen, likt de flesta i Kina, får betalt för kvalitén på arbetet och inte per timme som vi har i Sverige. Jag kommer nog aldrig sluta förundras hur annorlunda våra länder är på djupet. 

Upp till kamp

Publicerad 2013-03-03 10:51:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Igår fajtades vi och kineserna till tänderna på Silk market. Silk market är en av de största shoppingmallsen i Beijing som riktar in sig främst på försäljning till turister Det är ett JÄTTEkomplex med typ hundrafemtusen små affärer och är alltid packad med människor. Där kan man hitta alltifrån resväskor, kläder, accessoarer, handväskor, skor, sidensjalar, elektronik... alltså ALLT! Så fort man kommer innanför väggarna börjar kaoset. Ett organiserat, men kaotiskt kaos. Där finns det bara en regel - pruta tills du dör! Det är som ett spel, en lek och kruxet är bara att veta vilka regler som gäller. Gör man det fel kan det bli otrevligt på riktigt...

Först sätter de ett hysteriskt högt utgångspris baserat på ditt utseende, din hudfärg och hur rik du ser ut att vara. Därefter börjar spelet. Först skall man verka chockad. VA?!!!! Så mycket? För den här? Hemma kan man få den för mycket, mycket billigare. De säger att de förstår och eftersom att försäljaren gillar dig så kan du få det till ett lite, lite bättre pris. Kan man några fraser på kinesiska går priset genast ned ytterligare och bor/studerar/jobbar man här så kan man trycka på det också. Dessutom gäller det att ha lite pokerface och inte verka alltför intresserad av produkten. Vad man kanske inte vet är att flera av försäljarna har fått lära sig användbara fraser på t.ex. svenska, franska, tyska och ryska. Säger du alltså högt på ditt språk att du kan tänka dig att köpa varan för x kr, då vet försäljaren att denne har dig i sin ficka och då är du körd. Kineserna är lite luriga på det sättet, framför allt när det kommer till pengar.

Spelet fortsätter genom att försäljaren frågar dig vad du kan tänka dig att betala för varan. Därefter får man helt enkelt känna sig fram. Man skall aldrig låsa en förhandling från början utan måste vara beredd på att höja sitt bud. Mitt knep är att höja med små steg, men inte alltför små. Dessutom försöker jag utgå från att försäljaren skall sänka sitt bud minst två gånger innan jag höjer mig och det brukar lösa sig ganska bra. Jag fick ner en klänning från 3800 kr till 300 kr. Tanten sa att hon var nära på att börja gråta och att hon inte skulle kunna sova samma natt för att jag var en så bestämd ung kvinna. Men vad man måste ha i åtanke är att oavsett hur mycket man får ner priset så gör de alltid vinst ändå. När klockan blev mycket tog vi och våra 42 shoppingpåsar tunnelbanan hem till oss, mitt i rusningstrafiken.
Det var intressant.

 

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela