En mycket vilsen reseblogg

Litet steg för människan, stort steg för Erika

Publicerad 2013-04-27 14:08:00 i Allmänt, Erika,

Den långa muren. Alltså, egentligen är det ett ganska konstigt val av namn. Det är nämligen inte från början en lång mur utan flera olika murpartier som först på slutet av 1300-talet byggdes ihop till en enda lång sammanhängande mur. Det var kinas första kejsare, Qin Shi Huangdi, som kom på den briljanta idéen om att bygga en mur från väst till öst som skulle stänga ute mongolerna. Det här var alltså någon gång på 200-talet f.kr. Desvärre, för Qin Shi Huangdi och hans kompisar, så fyllde inte muren riktigt den funktion som han önskade. Inte så många år därefter muren hade byggts klart så härjade nämligen mongolerna i hans rike på nytt och använde muren som ett försvarsmoment mot han-kineserna isället. Karma is a bitch, har jag hört.
 
Idag så är det bara vissa delar av muren som är öppna för besökare. De andra platserna har inte restaurerats än eller förstörst så mycket att det är farlig att vistas där. Murens totala längd är 8852 km så det finns en del platser att välja mellan. Den del som familjen och jag besökte kallas Juyongguan och ligger ca 2 timmar från huvudstaden.
 
Appropå den långa muren så läste jag förresten en jättespännande artikel från Nyteknik om en forskare som med hjälp av Google Earth tidigare okända delar murpartier mitt ute i öknen i inre Mongoliet. Tidigare så var man inte säker på hur långt in i mongoliet den gick, men nu tack vare Google så kan man studera muren ytterligare!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela