En mycket vilsen reseblogg

Ni ganle, wo suiyi 你乾了,我隨意

Publicerad 2013-02-26 13:57:00 i Allmänt, Erika, Sofia,

Igår kväll hamnade vi på Helen's för att fira att vi skrivit in oss på skolan. Kort därefter började vi prata med två kineser varav den ena inte kunde ett endaste ord på engelska. Vi beslöt oss alltså för att försöka ha hela konversationen på kinesiska. Det var lättare sagt än gjort. Tydligen finns det bara så många gånger som man kan använda "ni hao." 
 
Det visade sig bli en väldigt, väldigt rolig och spännande kväll. Vi lärde dem om Sverige och de lärde oss om Kina och deras alkoholkultur. I Kina så är det väldigt viktigt att visa rätt person korrekt respekt. Det finns massvis med skolboksexempel, framför allt när det kommer till att dricka alkohol. Till att börja med, någonting som man bara måste veta är att om man vill visa respekt för den man skålar med måste man möta den andres glas några centimeter under kanten. Glasen får aldrig skålas på samma höjd. Någonting som vi också lärde oss är att det är ofint i en grupp sitta och dricka själv. Vill man dricka så måste man utropa en gemensam skål där alla dricker samtidigt. Detta gör man genom att slå glasen i bordet. Finns det en tallrik med något slags tilltugg skall glasen skålas mot tallriken. Finns det flera tallrikar på bordet skall man invänta och se vilken tallrik den som har mest respekt väljer att skåla mot och därefter skåla mot den utvalda tallriken. När man utbringar en skål finns det flera uttryck att använda sig av och det är viktigt att använda rätt, annars kan kineserna bli förolämpade. Det vanligaste är 乾杯 Gānbēi, vilket ordagrant betyder drick upp hela glaset, man kan också säga 一半杯 Yī bàn bēi, vilket betyder drick upp halva glaset. Det är också okej att säga 隨意 Suíyì vilket går att översätta med drick så mycket som du vill. Det här kanske låter vilket låter som det mest okomplicerade alternativet, men så fort man är fler än två så blir det komplext. Då måste du spana in hur mycket den som har mest respekt dricker och därefter dricka exakt lika mycket som denna. 
 
Det finns tusen regler likt dessa i Kina, men som utlänning kommer man undan med det mesta. Eller ja, det är vad de säger i alla fall. #wearescrewed
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

The crazy chinese fanclub

Två ovanligt muskulösa lyxförpackningsbrudar som försöker hitta lyckan i öst.

dagar kvar till avfärd

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela